Kladdkaka med nougat och mandel
Kladdkaka toppad med smält nougat och rostad flagad mandel. Denna nougatkladdkaka är en extra smaskig variant på kladdkaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen.
- Mät upp ägg, rörsocker och strösocker i en skål. Blanda runt.
- Mät upp kakao, vetemjöl, vaniljsocker samt salt i en annan skål. Blanda.
- Tillsätt mjölblandningen till äggblandningen. Rör ut klumpar.
- Rör i det smälta smöret.
- Smörj en rund springform på ca 24 cm diameter med lite mjukt smör. Bröa formen med ströbröd. Sätt eventuellt först ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp bort det som blir över runt kanterna.
- Häll smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager.
- Grädda i 18 minuter i mitten av ugnen.
- Riv nougaten grovt.
- Rosta flagad mandel i en torr stekpanna så de får lite färg.
- Ta ut kladdkakan och fördela först över nougaten i ett jämnt lager och sedan mandeln medan kladdkakan ännu är varm.
- Låt svalna helt. Ta ur kakan ur springformen. Kakan stelnar till ännu mer i kylen. Den kan förvaras i kylen några dagar fram till servering. Den kan även frysas in.
- Skär i bitar och servera lätt värmd eller kall som den är eller med några kulor vaniljglass eller vispad grädde. Serverar du glass till är det gott att värma kakan hastigt i mikron.
Serveringsförslag
Nougatkladdkakan kan serveras kall, ljummen eller lite värmd i mikron. Gott till är vaniljglass, saltkolaglass eller lättvispad grädde. Serverar du den med glass är det gott att värma den hastigt i mikron till servering.
Val av form
- Du behöver en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.
- Eller baka kladdkakan portionsvis i muffinsformar likt dessa kladdmuffins.
Att dricka till
Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Varianter
- Rörsocker kan bytas mot strösocker.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Det är valfritt med mandel på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 489 kcal