Kladdkaka med nougat och mandel
Introduktion och förberedelse
Kladdkaka toppad med smält nougat och rostad flagad mandel. Denna nougatkladdkaka är en extra smaskig variant på kladdkaka.
Serveringsförslag
Nougatkladdkakan kan serveras kall, ljummen eller lite värmd i mikron. Gott till är vaniljglass, saltkolaglass eller lättvispad grädde. Serverar du den med glass är det gott att värma den hastigt i mikron till servering.
Val av form
- Du behöver en rund springform med löstagbar kant på cirka 24 cm i diameter.
- Eller baka kladdkakan portionsvis i muffinsformar likt dessa kladdmuffins.
Att dricka till
Ett sött dessertvin, söt sherry Pedro Ximenez eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Varianter
- Rörsocker kan bytas mot strösocker.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Det är valfritt med mandel på toppen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen.
- Mät upp ägg, rörsocker och strösocker i en skål. Blanda runt.
- Mät upp kakao, vetemjöl, vaniljsocker samt salt i en annan skål. Blanda.
- Tillsätt mjölblandningen till äggblandningen. Rör ut klumpar.
- Rör i det smälta smöret.
- Smörj en rund springform på ca 24 cm diameter med lite mjukt smör. Bröa formen med ströbröd. Sätt eventuellt först ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp bort det som blir över runt kanterna.
- Häll smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager.
- Grädda i 17 minuter i mitten av ugnen.
- Rosta flagad mandel i en torr stekpanna så de får lite färg.
- Riv nougaten grovt eller skiva den tunt.
- Ta ut kladdkakan. Stäng av värmen.
- Fördela nougaten på toppen medan kladdkakan är varm. Sätt in kladdkakan igen i ugnen på eftervärme och låt nougaten bli mjuk i 2 minuter.
- Ta ut och bred ut nougaten försiktigt i ett jämnt lager på toppen med en slickepott.
- Strö över mandel i ett jämnt lager.
- Låt svalna helt. Ta ur kakan ur springformen. Kakan stelnar till ännu mer i kylen. Den kan förvaras i kylen några dagar fram till servering. Den kan även frysas in.
- Skär i bitar och servera lätt värmd eller kall som den är eller med några kulor vaniljglass eller vispad grädde. Serverar du glass till är det gott att värma kakan hastigt i mikron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 489 kcal