Blåbärskaka

Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Plocka egna blåbär och baka en enkel och god knaprig slags sockerkaka med smör, ägg och mjöl. Strö över blåbären och grädda i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

24 bitar, en långpanna blåbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl ägg, ca 3 medelstora ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl blåbär
  • 100 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären.
  3. Kläck ägg i ett decilitermått och rör ihop så att du har 2,5 dl. Häll i en skål och tillsätt socker.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över blåbären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt ev. färska blåbär.
E-mail
Medel: 3.9 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.