Blåbärskaka
Introduktion och förberedelse
Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Även kallade blåbärsrutor. Supergott med färska svenska blåbär. Enkel att baka. Det blir en god knaprig slags sockerkaka med smör, ägg och mjöl och så blåbär förstås.
Baka blåbärsrutorna i en långpanna eller 1-2 ugnsformar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Funkar också i muffinsformar eller avlång brödform/sockerkaksform.
Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att det blir fluffigt annars stiger inte smeten när den bakas.
Ett alternativ är att ta i 2 tsk bakpulver om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Du kan ta frysta eller färska blåbär. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över i fruset tillstånd.

Serveringsförslag
Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa blåbären.
- Kläck ägg i ett decilitermått tills du har 2,5 dl ägg. Häll äggen i en skål och tillsätt socker.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller stor bakform med höga kanter. Pensla med lite mjukt eller smält smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
- Brut ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över blåbären och fördela jämt över smeten.
- Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är den kladdig i mitten kan du baka några minuter till.
- Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
- Servera med en klick grädde samt gärna mera färska blåbär. Vaniljglass är också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal