Blåbärskaka

Introduktion och förberedelse

Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Även kallade blåbärsrutor. Supergott med färska svenska blåbär.

Enkel att baka till flera i en långpanna.

Det blir en god knaprig maränglik sockerkaka med smör, ägg och mjöl som passar utmärkt med sötsyrliga blåbär.

Val av form

  • Baka blåbärsrutorna i en långpanna eller 1-2 ugnsformar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter.
  • Funkar också i muffinsformar eller avlång brödform/sockerkaksform.
  • Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Tips

  • Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att det blir fluffigt annars stiger inte smeten när den bakas.
  • Du kan ta frysta eller färska blåbär. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över i fruset tillstånd - räkna då några minuters extra gräddning.

Blåbärskaka i långpanna redo att skäras i rutor
Blåbärskaka är lättbakt till flera i långpanna. När den svalnat så kan du skära den i rutor i valfri storlek.

Serveringsförslag

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

Lätt att baka till många i en långpanna.
Lätt att baka till många i en långpanna.
Strö blåbär över smeten.
Strö blåbär över smeten.
Kallt smör skivas eller hyvlas över blåbären och smeten.
Kallt smör skivas eller hyvlas över blåbären och smeten.

24 bitar, en långpanna blåbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 ägg, M/L
  • 5 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 dl blåbär, färska eller frysta
  • 150 gram smör
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 2 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en bunke.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller stor bakform med höga kanter. Smörj med lite mjukt eller smält smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över blåbären och fördela jämt över smeten.
  10. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
  12. Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar. Kan även delas i 48 mindre bitar till fest och buffé.
  13. Servera som de är eller med en klick grädde och några extra färska blåbär. Vaniljglass är också gott - då kan kakan värmas innan.
E-mail
Medel: 3.7 (149 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10