Blåbärskaka
Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Även kallade blåbärsrutor. Supergott med färska svenska blåbär.
Enkel att baka till flera i en långpanna.
Det blir en god knaprig maränglik sockerkaka med smör, ägg och mjöl som passar utmärkt med sötsyrliga blåbär.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa blåbären.
- Mät upp ägg och socker i en bunke.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller stor bakform med höga kanter. Smörj med lite mjukt eller smält smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över blåbären och fördela jämt över smeten.
- Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
- Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar. Kan även delas i 48 mindre bitar till fest och buffé.
- Servera som de är eller med en klick grädde och några extra färska blåbär. Vaniljglass är också gott - då kan kakan värmas innan.
Val av form
- Baka blåbärsrutorna i en långpanna eller 1-2 ugnsformar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter.
- Funkar också i muffinsformar eller avlång brödform/sockerkaksform.
- Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
Tips
- Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att det blir fluffigt annars stiger inte smeten när den bakas.
- Du kan ta frysta eller färska blåbär. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över i fruset tillstånd - räkna då några minuters extra gräddning.
Serveringsförslag
Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal