Blåbärskaka

Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Plocka egna blåbär och baka en enkel och god knaprig slags sockerkaka med smör, ägg och mjöl. Strö över blåbären och grädda i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

24 bitar, en långpanna blåbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl ägg, ca 3 medelstora ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl blåbär
  • 100 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären.
  3. Kläck ägg i ett decilitermått och rör ihop så att du har 2,5 dl. Häll i en skål och tillsätt socker.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över blåbären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt ev. färska blåbär.
E-mail
Medel: 3.9 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer