Blåbärskaka

Introduktion och förberedelse

Blåbärskaka i långpanna du skär i rutor. Även kallade blåbärsrutor. Supergott med färska svenska blåbär. Enkel att baka. Det blir en god knaprig slags sockerkaka med smör, ägg och mjöl och så blåbär förstås.

Baka blåbärsrutorna i en långpanna eller 1-2 ugnsformar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Funkar också i muffinsformar eller avlång brödform/sockerkaksform.

Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att det blir fluffigt annars stiger inte smeten när den bakas.

Ett alternativ är att ta i 2 tsk bakpulver om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Du kan ta frysta eller färska blåbär. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över i fruset tillstånd.

Blåbärskaka i långpanna redo att skäras i rutor
Blåbärskaka är lättbakt till flera i långpanna. När den svalnat så kan du skära den i rutor i valfri storlek.

Serveringsförslag

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

24 bitar, en långpanna blåbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 medelstora ekologiska ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl blåbär
  • 150 gram smör
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • 2 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären.
  3. Kläck ägg i ett decilitermått tills du har 2,5 dl ägg. Häll äggen i en skål och tillsätt socker.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller stor bakform med höga kanter. Pensla med lite mjukt eller smält smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över blåbären och fördela jämt över smeten.
  10. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda blåbärskakan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut blåbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt gärna mera färska blåbär. Vaniljglass är också gott.
E-mail
Medel: 3.7 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.