Recept och mat till Halloween

Bjud på Halloweenkalas. Här kommer lite förslag på mat och recept till Halloweenfesten.

Halloweenrecept
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.


Gör ditt eget Halloweengodis som Blodtärningar av marmeladkonfekt, klassisk Halloweenkola (Bonfire-kola) och knäckäpplen. Du kan också bjuda på en middag eller buffé med getostsnittar, räksnittar eller pumpasoppa som förrätt;  helstekt kalkon med tillbehör eller möglig pasta som huvudrätt samt avsluta med dessert som ischokladpaj eller klassisk pumpapaj.

Temat på Halloweenkalas är ofta en maskerad på temat skräck, häxor, monster, blod och liknande. Maten till festen blir därför diverse mer eller mindre krystade konstellationer med skräck-tema och en hel del röd karamellfärg - men pumpan är såklart självklar samt mycket godis - kanske en helstekt kalkon och en pumpapaj eller pekanpaj också får vara med om jag får bestämma.

Ett annat tips att äta till Halloween är att ha Texmex - tacomys - kväll. Inte igen - tänker du som vuxen. Men inte många barn som gärna har tacomys varje helg. Min helt hemgjorda koppling är att i Mexiko firar man ju de döda 2 november (Dia de Muertos) genom att klä ut sig och gå till kyrkogården. Så blandar man ihop mexikansk taco-buffé med lite Halloweenfestligheter som utklädning, spöken, godis och någon dessert enligt förslag nedan. 

Vidare tips är att ha köttfondue - här är kopplingen rått kött - som du tillagar själv med goda såser och tillbehör är trevligt att sitta och umgås runt när kvällen mörknat.

Vidare som fördrink kan man ha kyld cider - eller uppvärmd - tänk som glögg. Eller bjuda på en cider-cocktail. Köp fransk cider från Normandie som är fyllig och smakrik. Funkar också till middagen (då serverad kyld). 

Datum

I USA firas Halloween den 31 oktober. Här hemma ofta Halloweenhelgen med vår Alla helgons dag (dagen man sätter ljus på gravar) som firas lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen infaller dock alltid den 1 november.

Hur du karvar en snygg Halloween pumpa

Använd en vass kniv och skär några cm ner runt toppen där fästet är. Se till att hålet är stort nog så att du får ner handen så att du kan gröpa ur den trådiga delen av pumpaköttet samt pumpakärnorna med en sked. När du gröpt ur pumpan kan du med en penna rita ut ansiktet du ska skära ut på pumpan innan du börjar karva: förslagsvis trekantiga ögon och en rejäl mun med stora spetsiga tänder.

Skär sedan ut ansiktet efter skissen. Anledningen till trekantiga ögon osv är att det är lätt att skära ut - bara att skicka in kniven i rätt vinklar och pilla ut pumpadelarna så att du får ett ansikte. Sätt in ett tänt värmeljus (jag brukar inte sätta på toppen igen för säkerhets skull) och placera pumpan så att du har koll på den (den är ju en liten brandfara även om pumpan är fuktig och du ska ha ljus i den länge och flera stycken på raken för att den ska brinna).

Klassisk kalkon till Halloween-middagen

Helstekt kalkon
Klassisk ugnsstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddsås, klyftpotatis samt rödkål och gratinerade gröna bönor.


Kalkon med fyllning på Amerikanskt vis
En klassiker till Thanksgiving i USA men jag tycker kalkon fungerar utmärkt på Halloweenmiddag.

Enkel och god pasta till Halloween

Möglig pasta - med bacon och ädellost
Möglig pasta är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (Bechamelsås) smaksatt med ädelost som grön - eller blåmögelost blandat med stekt bacon. En riktigt god, enkel och smaskig pasta.

Efterrätter till Halloweenfest

Ischokladpaj med vampyrskydd
En god paj med silverkulor mot blodsugande vampyrer.

Pumpapaj
Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas Pumpkin Pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.

Pekanpaj
Farligt söt och god paj för dig som gillar nötter och pajer. 

Halloweentårta
En variant på Princesstårtan med sockerkaksbottnar, grädd- och vaniljfyllning samt orange marsipantäcke. 
 

Dessert till Halloween
Dessert och godis till Halloween: Pumpapaj med vispad grädde och hallonsylt, Ischokladpaj med vampyrskydd samt Blodtärningar - röd marmeladkonfekt med hallonsmak.

Halloween godis:

Blodtärningar - röda marmeladtärningar
Blodröda kuber av konfektmarmelad smaksatt med hallonsaft. Du kan smaksätta med den saft du vill. Päron och grön karamellfärg blir också fina gröna tärningar. Glykossirap finns numer i vanliga affärer. 

Mördarsniglar
En variant av blodtärningarna ovan fast formade som sniglar.

Fudge med choklad
Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola. Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikanske fudge blir också god med jordnötssmör i sin fudge.

Halloweenkolor - Bonfire toffees, 25 st
Du kan också ha i hackade hasselnötter på slutet innan du heller kolan att stelna i form. Godast blir kolan med råsocker och mörk sirap. Utomlands är det vanligt med en mörk sirapsliknande melass i denna kola.
100 g smör
300 g råsocker
3 msk vatten
2 msk mörk sirap
Blanda alla ingredienser i en kastrull med tjock botten eller panna med höga kanter. Värm under omrörning och koka sedan kolan på medelvärme i ca en kvart. När kolan är 122 grader är den klar. Använd en stektermometer och mät temperaturen eller gör kolaprovet genom att ta lite kola och droppa ner i ett glas med kallt vatten - håller kolan ihop och stelnar till en sockrig massa du kan forma till en spröd kula så är kolan klar.

Smörj en form ca 20x20 cm med någon tsk matolja som ex. solrosolja och häll i kolasmeten. Låt kolan svalna något och skär sedan i rutor lagom stora ca 2x2 cm, ex. 5x5 rader för 25 kolor. Du behöver inte skära så noga men skär man ut rutor innan kolan stelnar är kolan lättare att bryta isär sedan. Ställ sedan in Halloweenkolan att stelna i kylen. När kolan stelnat kan du bryta isär kolorna och servera på fat eller ur godisskål.
 

Knäckäpplen äpplen doppade i karamell
Klassisk till Halloween är äpplen doppade i knäck - här rullade i hasselnötter också.

Knäckäpplen
Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell. Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat. Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv. Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.

Fler recept på hemgjort godis >>

Tilltugg, snittar och förrätt till Halloween:

Rostade pumpafrön
Gott och nyttigt som snacks.

Pumpadipp
God dipp på pumpa som passar till chips eller nachos.

Räksnittar
Lyxiga räksnittar med handpillade svenska räkor. OBS dela ut ransoneringskort för dessa - annars är det någon som vräker i sig nästan alla.  

Snittar med getostkräm
Snittar med getostkräm är ett gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.

Varma snittar med getost och honung
Enkla och goda att laga.

Fler recept på snittar och tilltugg >>

Att laga med pumpa:

Pumpasoppa
Laga mat av pumpa. Prova pumpasoppa - kanske det enklaste men också bland det godaste du kan laga av pumpa.


Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffé. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på så kallad Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.

Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Samt smaka av soppan med något krm curry. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpakärnor (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.

Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa. 

Pumpapaj
En god söt paj till dessert fylld med mosad pumpa. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass.

Rostad pumpa 
Gott som tillbehör till det mesta.  



Pumparisotto
Ännu ett gott tillbehör eller förrätt på egen hand.

Syltad pumpa
Har du massa pumpa över från Halloween så kan du sylta den.

Fler recept samt tips på pumpa >>

Lista på recept som passar till Halloween >> 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer