Bjud på Halloweenkalas. Här kommer lite förslag på mat och recept till Halloweenfesten.
Gör ditt eget Halloweengodis som Blodtärningar av marmeladkonfekt, klassisk Halloweenkola (Bonfire-kola) och knäckäpplen.
Du kan också bjuda på en middag eller buffé med getostsnittar, räksnittar eller pumpasoppa som förrätt; helstekt kalkon med tillbehör eller möglig pasta som huvudrätt samt avsluta med dessert som ischokladpaj eller klassisk pumpapaj.
Temat på Halloweenkalas är ofta en maskerad på temat skräck, häxor, monster, blod och liknande blandat med en hel del röd karamellfärg.
Pumpan är såklart självklar samt mycket godis.
Några av mina förslag är pumpasoppa, helstekt kalkon eller svensk kyckling som avslutas med en pekanpaj och pumpapaj.
Ett annat tips att äta till Halloween är att bjuda på Texmex - tacomys - kväll eller laga mer äkta Mexikansk streetfood. Min helt hemgjorda koppling är att i Mexiko firar man - Dia de Muertos - de döda - den 2 november. Bland annat genom att klä ut sig och gå till kyrkogården.
Vidare tips är att ha köttfondue - här är kopplingen rått kött - som du tillagar själv med goda såser och tillbehör är trevligt att sitta och umgås runt när kvällen mörknat.
Datum
I USA firas Halloween den 31 oktober. Här hemma ofta Halloweenhelgen med vår Alla helgons dag (dagen man sätter ljus på gravar) som firas lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen infaller dock alltid den 1 november.
Hur du karvar en snygg Halloween pumpa
- Använd en vass kniv och skär några cm ner runt toppen där fästet är. Se till att hålet är stort nog så att du får ner handen så att du kan gröpa ur den trådiga delen av pumpaköttet samt pumpakärnorna med en sked.
- När du gröpt ur pumpan kan du med en penna rita ut ansiktet du ska skära ut på pumpan innan du börjar karva: förslagsvis trekantiga ögon och en rejäl mun med stora spetsiga tänder.
- Skär sedan ut ansiktet efter skissen. Anledningen till trekantiga ögon osv är att det är lätt att skära ut - bara att skicka in kniven i rätt vinklar och pilla ut pumpadelarna så att du får ett ansikte.
- Sätt in ett tänt värmeljus (jag brukar inte sätta på toppen igen för säkerhets skull).
- Placera pumpan så att du har koll på den. Den är ju en liten brandfara även om pumpan är fuktig och du ska ha ljus i den länge och flera stycken på raken för att den ska brinna.
Halloween-snacks och fördrink för matarga monster
Som fördrink passar någon typ av cider. Enklast är en fin torr fransk cider som du serverar kyld i champagneglas. Fler förslag är uppvärmd varm cider med rom eller med calvados. Eller bjuda på en cider-cocktail.
Fler förslag är Halloweendrink med campari, juice och apelsinlikör. Eller Halloweenshots.
Rostade pumpafrön
Gott och nyttigt som snacks.
Pumpadipp
God dipp på pumpa som passar till chips eller nachos.
Räksnittar
Lyxiga räksnittar med handpillade svenska räkor. OBS dela ut ransoneringskort för dessa - annars är det någon som vräker i sig nästan alla.
Snittar med getostkräm
Snittar med getostkräm är ett gott varmt tilltugg av knaprigt vitt stekt bröd toppat med getostkräm, honung och valnötter.
Varma snittar med getost och honung
Enkla och goda att laga.
Fler recept på snittar och tilltugg >>
Förrätt med pumpasoppa
Pumpasoppa
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffé. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på så kallad Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Samt smaka av soppan med något krm curry. Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpakärnor (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Klassisk kalkon eller kyckling
Helstekt kalkon
Klassisk ugnsstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddsås, klyftpotatis samt rödkål och gratinerade gröna bönor.
Kalkon med fyllning på Amerikanskt vis
En klassiker till Thanksgiving i USA men jag tycker kalkon fungerar utmärkt på Halloweenmiddag.
Kyckling med gräddsås
Istället för kalkon kan du steka en hel fin svensk majskyckling eller krav-kyckling och servera med gräddsås på skyn samt kokt potatis och annat gott.
Enkel och god pasta
Möglig pasta - med bacon och ädellost
Möglig pasta är inte vad det låter utan helt enkelt en vit pastasås (Bechamelsås) smaksatt med ädelost som grön - eller blåmögelost blandat med stekt bacon. En riktigt god, enkel och smaskig pasta.
Efterrätter till Halloween
Ischokladpaj med vampyrskydd
En god paj med silverkulor mot blodsugande vampyrer.
Pumpapaj
Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas Pumpkin Pie. Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björnbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.
Pekanpaj
Farligt söt och god paj för dig som gillar nötter och pajer.
Halloweentårta
En variant på Princesstårtan med sockerkaksbottnar, grädd- och vaniljfyllning samt orange marsipantäcke.
Halloween godis
Blodtärningar - röda marmeladtärningar
Blodröda kuber av konfektmarmelad smaksatt med hallonsaft. Du kan smaksätta med den saft du vill. Päron och grön karamellfärg blir också fina gröna tärningar. Glykossirap finns numer i vanliga affärer.
Mördarsniglar
En variant av blodtärningarna ovan fast formade som sniglar.
Fudge med choklad
Chokladfudge är en variant av chokladkola. Fudge görs av smör, socker och mjölk eller grädde samt oftast choklad som kokas till kola. Vanligast i USA är att fudge smaksätts med choklad. Amerikanske fudge blir också god med jordnötssmör i sin fudge.
Halloweenkolor - Bonfire toffees, 25 st
Du kan också ha i hackade hasselnötter på slutet innan du heller kolan att stelna i form. Godast blir kolan med råsocker och mörk sirap. Utomlands är det vanligt med en mörk sirapsliknande melass i denna kola.
100 g smör
300 g råsocker
3 msk vatten
2 msk mörk sirap
Blanda alla ingredienser i en kastrull med tjock botten eller panna med höga kanter. Värm under omrörning och koka sedan kolan på medelvärme i ca en kvart. När kolan är 122 grader är den klar. Använd en stektermometer och mät temperaturen eller gör kolaprovet genom att ta lite kola och droppa ner i ett glas med kallt vatten - håller kolan ihop och stelnar till en sockrig massa du kan forma till en spröd kula så är kolan klar.
Smörj en form ca 20x20 cm med någon tsk matolja som ex. solrosolja och häll i kolasmeten. Låt kolan svalna något och skär sedan i rutor lagom stora ca 2x2 cm, ex. 5x5 rader för 25 kolor. Du behöver inte skära så noga men skär man ut rutor innan kolan stelnar är kolan lättare att bryta isär sedan. Ställ sedan in Halloweenkolan att stelna i kylen. När kolan stelnat kan du bryta isär kolorna och servera på fat eller ur godisskål.
Knäckäpplen
Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell. Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat. Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv. Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.
Fler recept på hemgjort godis >>
Mer att laga med pumpa
Lite tips att laga med pumpa som blir över. Enklast är att koka ihop tärnad pumpa till pumpamos och frysa in i små påsar eller burkar att ta fram när man vill laga en god risotto, dipp, pasta eller annat pumparecept.
Rostad pumpa
Gott som tillbehör till det mesta.
Pumparisotto
Ännu ett gott tillbehör eller förrätt på egen hand.
Syltad pumpa
Har du massa pumpa över från Halloween så kan du sylta den.
Pumpamarmelad
Koka en god marmelad på pumpa och smaksätt med äpple och citron. Lättlagat med syltsocker.