Helstekt kalkon

Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn. Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, skysås, rödkål, gratinerade gröna bönor, sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.

Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.

Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner. Använd gärna en stekpåse till kalkonen. Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt. Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.

Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.

Kalkon är en klassisk rätt till Thanksgiving i USA.

10 portioner helstekt kalkon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 hel 4-5 kilos kalkon
  • 1 halv citron
  • 0,5 dl smält smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • Fyllning: 2 dl katrinplommon
  • 5 klyftade äpplen
  • 1 dl hackad persilja (valfritt)
  • Till pannan: 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • 1 dl vatten
  • Sås: 0,5 skalat äpple
  • 4 katrinplommon
  • ev. inkråm från kalkonen
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 6 dl vatten eller steksky från kalkonen
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 6 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk portvinsgelé eller annan gelé

Tillagning

  1. Tina kalkonen.
  2. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar.
  5. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen).
  6. Gnid in kalkonen med citron.
  7. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja.
  8. Pensla kalkonen runt om.
  9. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar.
  10. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak.
  11. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  12. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen.
  13. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
  14. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
  15. Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie.
  16. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka.
  17. Hacka äpple och plommon i små tärningar.
  18. Värm smör i en kastrull.
  19. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.
  20. Pudra över mjöl och rör runt någon minut.
  21. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt.
  22. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp.
  23. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet.
  24. Mixa ev. såsen med en stavmixer.
  25. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé.
  26. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet.
  27. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.
E-mail
Medel: 4.4 (90 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer