Helstekt kalkon

Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad med gräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med valfria tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, skysås, rödkål, gratinerade gröna bönor, sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.

Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.

Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10 portioner. Använd gärna en stekpåse till kalkonen. Du behöver bomullsnöre om du vill binda upp kalkonen vilket jag rekommenderar - den blir saftigare och jämnare stekt. Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.

Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.

10 portioner helstekt kalkon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 hel 4-5 kilos kalkon
  • 1 halv citron
  • 0,5 dl smält smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • Fyllning: 2 dl katrinplommon
  • 5 klyftade äpplen
  • 1 dl hackad persilja (valfritt)
  • Till pannan: 2 lökar
  • 2 morötter
  • 5 torkade enbär
  • 1 dl vatten
  • Sås: 0,5 skalat äpple
  • 4 katrinplommon
  • ev. inkråm från kalkonen
  • 5 msk smör
  • 5 msk mjöl
  • 6 dl vatten eller steksky från kalkonen
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 6 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk portvinsgelé eller annan gelé

Tillagning

  1. Tina kalkonen.
  2. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med lite papper och lägg i en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Förbered fyllningen. Skölj och tärna äpplen. Skär plommon i mindre bitar.
  5. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med ett bomullssnöre (det går också att steka utan att binda ihop kalkonen).
  6. Gnid in kalkonen med citron.
  7. Smält smöret i en kastrull eller skål och blanda i salt, peppar och soja.
  8. Pensla kalkonen runt om.
  9. Stek kalkonen i ugnspannan i nedre delen av ugnen med bröstet uppåt. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar.
  10. Du kan skala och skära lite grönsaker att ha i pannan jämte kalkonen ex. gul lök, morötter och lite enbär för mer smak.
  11. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  12. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker, sallad mm att ha till kalkonen.
  13. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt.
  14. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen).
  15. Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering. Hit kan du förbereda ev. dagen innan och sedan värma kalkonen uppskuren. Vid servering värms kalkonen under folie.
  16. Gör sås: Späd skyn med vatten och buljongtärning till totalt 5 dl och koka upp i en kastrull. Låt stå och småkoka.
  17. Hacka äpple och plommon i små tärningar.
  18. Värm smör i en kastrull.
  19. Tillsätt äpple samt plommon samt ev. inkråm från kalkonen.
  20. Pudra över mjöl och rör runt någon minut.
  21. Tillsätt buljongen och stekskyn. Rör runt.
  22. Låt koka tio minuter och tillsätt grädde. Koka upp.
  23. Sila av såsen eller plocka upp inkråmet.
  24. Mixa ev. såsen med en stavmixer.
  25. Krydda såsen med salt, peppar, soja och smaka till sist av såsen med portvinsgelé.
  26. Skär upp kalkonen och lägg upp på fat. Skär bort låren och dela i två delar. Skär bort vingar. Skär bort brösten och skär dem mot köttfibrerna i ca 5 bitar var. Pilla ut fyllningen av äpplen och plommon. Fyllningen är god till kalkonen och kan serveras i skål bredvid eller läggas under eller bredvid kalkonbitarna på serveringsfatet.
  27. Servera kalkonen med såsen samt tillbehör som potatis, gratinerade gröna bönor eller annan kokt grönsak som broccoli, brysselkål eller ärtor. Servera gärna gelé till.
E-mail
Medel: 4.5 (37 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer