Knäckäpplen

Knäckäpplen till jul, Halloween eller bara som godis. Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell.
Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter, kokosflingor, råsocker eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat.
Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv.
Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.
Du behöver 12 ätpinnar att sticka i äpplena.
Istället för råsocker kan du ta vanligt strösocker.

12 små knäckäpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 små äpplen
  • 4,5 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk sirap
  • 0,5 tsk citronjuice
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 4 dl hackade rostade hasselnötter, råsocker, rostad kokos eller rostad flagad mandel

Tillagning

  1. Blanda och värm råsocker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter. Rör då och då. Koka sockerlagen till karamell - knäck - dvs. till 125 grader. Använd en termometer och kolla temperaturen eller gör knäckprov genom att ta lite knäck och droppa i ett glas vatten. Håller kolan ihop och stelnar till en klump du kan rulla mellan fingrarna är den klar.
  2. Skölj och torka äpplena noga.
  3. Stick in en ätpinne i varje från toppen.
  4. Förbered en form eller serveringsfat du smörjer med någon tsk matolja som ex. solrosolja.
  5. Ta av karamellen från värmen och tillsätt några droppar citronsaft samt karamellfärg.
  6. Doppa och rulla runt ett äpple i taget i karamellen och lägg sedan i formen eller fatet. OBS karamellen är jättehet så akta er - och inga barn.
  7. Låt äpplena stå och svalna och knäcken stelna. Innan äpplena svalnar kan du doppa dem i hackade rostade hasselnötter, råsocker, kokosflingor eller flagad mandel. Förbered då först fat med det du vill doppa knäckäpplena i.
  8. Servera knäckäpplena som klubbor med ätpinnarna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer