Knäckäpplen

Knäckäpplen till jul, Halloween eller bara som godis. Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell.
Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter, kokosflingor, råsocker eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat.
Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv.
Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.
Du behöver 12 ätpinnar att sticka i äpplena.
Istället för råsocker kan du ta vanligt strösocker.

12 små knäckäpplen

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 små äpplen
  • 4,5 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk sirap
  • 0,5 tsk citronjuice
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)
  • 4 dl hackade rostade hasselnötter, råsocker, rostad kokos eller rostad flagad mandel

Tillagning

  1. Blanda och värm råsocker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter. Rör då och då. Koka sockerlagen till karamell - knäck - dvs. till 125 grader. Använd en termometer och kolla temperaturen eller gör knäckprov genom att ta lite knäck och droppa i ett glas vatten. Håller kolan ihop och stelnar till en klump du kan rulla mellan fingrarna är den klar.
  2. Skölj och torka äpplena noga.
  3. Stick in en ätpinne i varje från toppen.
  4. Förbered en form eller serveringsfat du smörjer med någon tsk matolja som ex. solrosolja.
  5. Ta av karamellen från värmen och tillsätt några droppar citronsaft samt karamellfärg.
  6. Doppa och rulla runt ett äpple i taget i karamellen och lägg sedan i formen eller fatet. OBS karamellen är jättehet så akta er - och inga barn.
  7. Låt äpplena stå och svalna och knäcken stelna. Innan äpplena svalnar kan du doppa dem i hackade rostade hasselnötter, råsocker, kokosflingor eller flagad mandel. Förbered då först fat med det du vill doppa knäckäpplena i.
  8. Servera knäckäpplena som klubbor med ätpinnarna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer