Ischokladpaj

En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad. Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.

Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.

16 bitar ischokladpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 10 Digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smält smör
  • 200 g kokosfett
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 0,5 dl silverkulor eller annat strössel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör digestivebotten genom att krossa kexen och blanda till en smulig deg med smöret och kanel. Tryck ut degen i jämt i botten på en rund form ex. springform med löstagbara kanter 24 cm diameter. Eller så kan du ta en avlång brödform eller annan ugnsform.
  3. Grädda digestivebottnen i 8 minuter. Ta ut och låt den svalna helt.
  4. Dela under tiden chokladen i bitar. Hacka den helst grovt. Lägg i kastrull eller i en bunke om du har mikro. Smält chokladen försiktigt.
  5. När pajformen är kall tillsätter du kokosfett till chokladen i kastrullen och smälter på låg värme under omrörning eller lägg kokosfettet i bunken och mikra lätt (rör om ofta) så att kokosfett och choklad smälter samman. Häll ischokladen i det svalnade pajskalet.
  6. Låt ischokladsmeten svalna någon halvtimme i kylen.
  7. Ta ut pajen och strö över silverkulor eller strössel.
  8. Ställ in i kylen att stelna helt i minst 2 timmar.
  9. Ta ur pajen ur formen och skär upp den med en vass stor kniv samt servera. Tar du fram ischokladpajen innan och låter den bli rumsvarm så är den inte så hård att äta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer