Ischokladpaj

En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad. Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.

Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.

16 bitar ischokladpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 10 Digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smält smör
  • 200 g kokosfett
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 0,5 dl silverkulor eller annat strössel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör digestivebotten genom att krossa kexen och blanda till en smulig deg med smöret och kanel. Tryck ut degen i jämt i botten på en rund form ex. springform med löstagbara kanter 24 cm diameter. Eller så kan du ta en avlång brödform eller annan ugnsform.
  3. Grädda digestivebottnen i 8 minuter. Ta ut och låt den svalna helt.
  4. Dela under tiden chokladen i bitar. Hacka den helst grovt. Lägg i kastrull eller i en bunke om du har mikro. Smält chokladen försiktigt.
  5. När pajformen är kall tillsätter du kokosfett till chokladen i kastrullen och smälter på låg värme under omrörning eller lägg kokosfettet i bunken och mikra lätt (rör om ofta) så att kokosfett och choklad smälter samman. Häll ischokladen i det svalnade pajskalet.
  6. Låt ischokladsmeten svalna någon halvtimme i kylen.
  7. Ta ut pajen och strö över silverkulor eller strössel.
  8. Ställ in i kylen att stelna helt i minst 2 timmar.
  9. Ta ur pajen ur formen och skär upp den med en vass stor kniv samt servera. Tar du fram ischokladpajen innan och låter den bli rumsvarm så är den inte så hård att äta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer