Ischokladpaj

Introduktion och förberedelse

Ischokladpaj är med Digestivebotten och fyllning av ischoklad.

Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween, jul eller till fest, dessert, fika och buffé.

Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Värm gärna kniven innan under varmt vatten så blir det lättare att skära upp. Tips är att skära upp bitarna i lugn och ro innan servering. 

En variant på vanlig ischoklad fast i form av en tårta. 

Det speciella med ischoklad är att kokosfett har en smältpunkt som är runt 25 grader och då upplevs det som ischokladen smälter som is i munnen.

Varianter

  • Om du vill ha en tunnare ischokladpaj kan du halvera mängden ischokladfylllning.
  • Istället för silverkulor kan du garnera med annat du gillar som strössel, riven ljus eller mjölkchoklad, kokosflingor, kokosflakes, mandelspån eller hackade hasselnötter. 
  • Du kan ta ljus blockchoklad eller blanda hälften ljus och hälften mörk choklad.
  • Byt ut hälften av chokladen mot nougat för en variant med nötig smak. 
  • Extra lyxig och mer vuxensmak får du med med finare 70% choklad som Lindt, Valrhona eller liknande. 

En paj med ischoklad och Digestivebotten samt silverkulor som garnering. En paj med ischoklad och Digestivebotten samt silverkulor som garnering.

16 bitar ischokladpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 10 Digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smält smör
  • 200 g kokosfett
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 0,5 dl silverkulor eller annat strössel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör digestivebotten genom att krossa kexen och blanda till en smulig deg med smöret och kanel. Tryck ut degen i jämt i botten på en rund form ex. springform med löstagbara kanter 24 cm diameter. Eller så kan du ta en avlång brödform eller annan ugnsform.
  3. Grädda digestivebottnen i 8 minuter. Ta ut och låt den svalna helt.
  4. Dela under tiden chokladen i bitar. Hacka den helst grovt. Lägg i kastrull eller i en bunke om du har mikro. Smält chokladen försiktigt.
  5. När pajformen är kall tillsätter du kokosfett till chokladen i kastrullen och smälter på låg värme under omrörning eller lägg kokosfettet i bunken och mikra lätt (rör om ofta) så att kokosfett och choklad smälter samman. Häll ischokladen i det svalnade pajskalet.
  6. Låt ischokladsmeten svalna någon halvtimme i kylen.
  7. Ta ut pajen och strö över silverkulor eller strössel.
  8. Ställ in i kylen att stelna helt i minst 2 timmar.
  9. Ta ur pajen ur formen och skär upp den med en vass stor kniv samt servera. Tar du fram ischokladpajen innan och låter den bli rumsvarm så är den inte så hård att äta.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.