Köttfondue fondue med kött

Fondue med kött och olika goda såser. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong. Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda. Godast är det med hemgjord köttbuljong. Men kan kan också fuska lite och blanda den med tärningar eller flytande koncentrerad buljong.

Föslag på såser och tillbehör till fondue: bearnaisesås, smaksatta dipper, chili-salsa, röd pesto, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser i receptet nedan. Annars kan du leta såser på kategorin såser här på receptfavoriter. Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnsstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.

Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen. Se till att du har en fonduegryta med bra fart på värmen så att fonduen håller sig riktigt varm - speciellt om du lagar för mer än två personer.

4 portioner köttfondue fondue med kött

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar, ex. steklökar
  • Köttbuljong: 1 liter vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • Med olja: 1 liter majsolja
  • ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • PAPRIKASÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaoost

Tillagning

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller ugnstek ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda de såser du vill ha till - förslagsvis 2-3 olika såser:
  3. ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  4. YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  5. PAPRIKASÅS: blanda ihop ingredienserna.
  6. FETAOSTSÅS: hacka eller mixa i fetaosten i yoghurten.
  7. Förbered köttet: skär köttet i strimlor eller små kuber stora som mumsbitar ca 2x2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  8. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  9. Värm buljongen i en gryta först. Eller värm oljan om du ska använda det.
  10. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  11. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten, kött och grönsaker på fat och såserna i skålar.
  12. Tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  13. Servera också potatisen eller råris till.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer