Köttfondue

Introduktion och förberedelse

Fondue med kött och olika goda såser samt tillbehör. Du kan koka köttfondue med olja eller med köttbuljong.

Lite grönsaker är också gott att koka tillsammans med köttet.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.

Med köttbuljong

Väljer du att laga med buljong istället för olja så gör gärna en hemgjord köttbuljong. Men kan kan också fuska lite och blanda den med tärningar eller flytande koncentrerad buljong.

Säkerhet

Se till att du har en fonduegryta med bra fart på värmen så att fonduen håller sig riktigt varm - speciellt om du lagar för mer än två personer.

Tänk också på säkerheten om du kokar fonduen med olja. Ha brandsläckare i närheten och var uppmärksam om med barn och alkohol är med i bilden.

Förslag på grönsaker

Några förslag är champinjoner, paprikabitar, grovt delad purjolök, minimajs och broccolibuketter som inte behöver kokas så länge för att bli goda.

Förslag på såser och matiga tillbehör

Vegetariskt alternativ

Byt kött mot tofu, sojagrytbitar eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong. Eller prova en ostfondue.

4 portioner köttfondue

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar, ex. steklökar
  • MED KÖTTBULJONG: 1 liter vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • MED OLJA: 1 liter majsolja
  • ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • PAPRIKASÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaoost

Tillagning

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller ugnstek ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda de såser du vill ha till - förslagsvis 2-3 olika såser:
  3. ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  4. YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  5. PAPRIKASÅS: blanda ihop ingredienserna.
  6. FETAOSTSÅS: hacka eller mixa i fetaosten i yoghurten.
  7. Förbered köttet: skär köttet i strimlor eller små kuber stora som mumsbitar ca 2x2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  8. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  9. Värm buljongen i en gryta först. Eller värm oljan om du ska använda det.
  10. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  11. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten, kött och grönsaker på fat och såserna i skålar.
  12. Tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  13. Servera också potatisen eller råris till.
E-mail
Medel: 3.5 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 385 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-25