Köttfondue fondue med kött

Fondue med kött och olika goda såser. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong. Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar - bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda. Godast är det med hemgjord köttbuljong. Men kan kan också fuska lite och blanda den med tärningar eller flytande koncentrerad buljong.

Föslag på såser och tillbehör till fondue: bearnaisesås, smaksatta dipper, chili-salsa, röd pesto, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Som sås till kan du välja de du gillar. Till fondue kan du ha vilka såser du vill men det är gott att ha några att välja på. Förslagsvis några kalla såser i receptet nedan. Annars kan du leta såser på kategorin såser här på receptfavoriter. Bakad potatis är gott till. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnsstekta i olivolja är också gott till. Råris funkar också.

Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen. Se till att du har en fonduegryta med bra fart på värmen så att fonduen håller sig riktigt varm - speciellt om du lagar för mer än två personer.

4 portioner köttfondue fondue med kött

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar, ex. steklökar
  • Köttbuljong: 1 liter vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • Med olja: 1 liter majsolja
  • ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök
  • YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney
  • PAPRIKASÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra
  • FETAOSTSÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaoost

Tillagning

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller ugnstek ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda de såser du vill ha till - förslagsvis 2-3 olika såser:
  3. ÄPPEL- OCH CURRYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  4. YOGHURT OCH MANGO-CHUTNEYSÅS: blanda ihop ingredienserna.
  5. PAPRIKASÅS: blanda ihop ingredienserna.
  6. FETAOSTSÅS: hacka eller mixa i fetaosten i yoghurten.
  7. Förbered köttet: skär köttet i strimlor eller små kuber stora som mumsbitar ca 2x2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  8. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  9. Värm buljongen i en gryta först. Eller värm oljan om du ska använda det.
  10. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  11. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten, kött och grönsaker på fat och såserna i skålar.
  12. Tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  13. Servera också potatisen eller råris till.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer