Rostad pumpa i bitar
Introduktion och förberedelse
Ugnsrostad pumpa är gott som tillbehör till det mesta. Du kan rosta valfri sorts pumpa - vanliga är Butterscotch eller Butternut, syltpumpa eller jättepumpa som på bilden.
Jättepumpa är de stora pumporna man ser till Halloween och de funkar utmärkt att dela, kärna ur och skära bort skalet på. Skär sedan i bitar eller tärningar och rosta som här.
Varianter
- Du kan servera pumpan som den är som tillbehör.
- Gott är också att blanda ut och rosta den söta pumpan med andra grönsaker eller rotsaker som potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.
- Rostad pumpa kan du ha och mosa till pumpadipp, pasta med pumpa eller ha i pumparisotto.
Sås till
God sås till är en kall sås som yoghurtsås med lime och vitlök eller citron - vanlig matyoghurt smaksatt med någon msk olivolja, krm salt och någon tsk citron.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Dela och gröp ur pumpan om det inte redan är gjort. Rensa bort kärnor och trådar.
- Dela och skär i klyftor. Skär bort skalet och loss pumpaköttet.
- Skär pumpaköttet i bitar eller skivor ca 2-3 cm stora.
- Lägg i en ugnsfast form, blanda med olja, salt och peppar.
- Rosta pumpabitarna i mitten av ugnen tills de är mjuka ca 20 minuter.
- Ta ut, lägg upp och servera.
- Kan också lagas i god tid och sedan värmas. Förvaras då i kylen. Blir ej så bra att frysa in dock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal