Pekanpaj

Pekanpaj med rostade pekannötter kommer garanterat att stilla ditt sötsug. Förutom nötter så har jag här svensk ljus sirap och ägg som bakas i ett klassiskt pajskal. Serveras varm eller kall. Rostade pekannötter blir mycket gott med söt sirap. Pekanpaj är vanlig i USA och Kanada till Halloween och men funkar utmärkt som dessert året om.

Variationer:

Här har jag svensk ljus sirap i - i amerika är lönnsirap vanlig - helst äkta lönnsirap då - men den är dyr. Man kan också ta fejkad lönnsirap typ sirap till amerikanska pannkakor. Fyllningen kan varieras genom att du tillsätter andra smaker - poppis är någon msk bourbon whiskey eller en halv dl riven choklad - mörk eller vanlig mjölkchoklad funkar.

Förslag på tillbehör:

  • En klick vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Grädden kan också smaksättas med och en tsk sprit som bourbon, whisky, rom eller calvados - endast för vuxna.
  • Vaniljglass.
  • Då pajen är rätt söt så passar ett syrligare tillbehör som matyoghurt eller creme fraiche blandad med några krm vaniljsocker fint till.
  • Ringla över lite fin lönnsirap, några fler hela rostade pekannötter och gröna blad citronmeliss eller mynta. Färska bär som blåbär, delade jordgubbar, skivad banan, tärnat äpple, melon i kuber, färsk ananas i kuber eller andra bär eller frukter blir också gott som garnering.

Det ska inte vara så tjock pajdeg så det blir lite pajdeg över. Den kan du garnera pajen med ex. i slingor eller mönster. Den kan också frysas in eller bakas ut till en variant på Brysselkex eller annan småkaka med mördeg.

 

8-12 bitar pekanpaj

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 - 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker
  • Fyllning: 75 gram smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2,4 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg, stora typ frukostägg, rumsvarma
  • 2,5 dl pekannötter samt 5-12 extra nötter till garnering
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ägg som ska vara rumsvarma.
  2. Deg till pajskal: Skär smör i kuber. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  3. Rosta nötterna: Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  4. Kavla ut pajdegen med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen. Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Klä kanterna med lite folie så ramlar degen inte ned. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Ta ut och låt stå. Ta bort folie.
  5. Fyllning: Blanda smör, ljus sirap, farinsocker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Smält och rör ihop. Koka sedan på nästan högsta värme utan att röra i 4 minuter. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  6. Knäck äggen i en skål och vispa dem någon minut med en elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt smör och sirapsblandningen lite i taget under kraftig vispning ner i äggen.
  8. Blanda ner rostade pekannötter och salt i äggblandningen. Spara eventuellt några pekannötter till garnering om du vill det.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda pekanpajen i 40 minuter på 175 grader. Efter 15 minuter kan du lägga på och garnera med förslagsvis fem hela pekannötter eller en per portion om du vill det.
  11. Lägg eventuellt lite folie över på slutet om kanter och fyllning börjar bli brännas.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras varm eller kall. Förvaras i kylen. Serveringsförslag ovan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer