Pekanpaj

Pekanpaj med rostade pekannötter kommer garanterat att stilla ditt sötsug. Förutom nötter så har jag här svensk ljus sirap och ägg som bakas i ett klassiskt pajskal.

Serveras varm eller kall. Rostade pekannötter blir mycket gott med söt sirap.

Pekanpaj är vanlig i USA och Kanada till Halloween och men funkar utmärkt som dessert året om.

Variationer:

  • Här har jag svensk ljus sirap i - i amerika är lönnsirap vanlig - helst äkta lönnsirap då - men den är dyr. Man kan också ta fejkad lönnsirap typ sirap till amerikanska pannkakor.
  • Fyllningen kan varieras genom att du tillsätter andra smaker - poppis är någon msk bourbon whiskey eller en halv dl riven choklad - mörk eller vanlig mjölkchoklad funkar.

Förslag på tillbehör:

  • En klick vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Grädden kan också smaksättas med och en tsk sprit som bourbon, whisky, rom eller calvados - endast för vuxna.
  • Vaniljglass.
  • Då pajen är rätt söt så passar ett syrligare tillbehör som matyoghurt eller creme fraiche blandad med några krm vaniljsocker fint till.
  • Ringla över lite fin lönnsirap, några fler hela rostade pekannötter och gröna blad citronmeliss eller mynta.
  • Färska bär som blåbär, delade jordgubbar, skivad banan, tärnat äpple, melon i kuber, färsk ananas i kuber eller andra bär eller frukter blir också gott som garnering.

Överbliven pajdeg

Det ska inte vara så tjock pajdeg så det blir lite pajdeg över. Den kan du garnera pajen med ex. i slingor eller mönster. Degen kan också frysas in eller bakas ut till en variant på Brysselkex eller annan småkaka med mördeg.

8-12 bitar pekanpaj

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 - 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker
  • Fyllning: 75 gram smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2,4 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg, stora typ frukostägg, rumsvarma
  • 2,5 dl pekannötter samt 5-12 extra nötter till garnering
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ägg som ska vara rumsvarma.
  2. Deg till pajskal: Skär smör i kuber. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  3. Rosta nötterna: Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  4. Kavla ut pajdegen med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen. Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Klä kanterna med lite folie så ramlar degen inte ned. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Ta ut och låt stå. Ta bort folie.
  5. Fyllning: Blanda smör, ljus sirap, farinsocker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Smält och rör ihop. Koka sedan på nästan högsta värme utan att röra i 4 minuter. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  6. Knäck äggen i en skål och vispa dem någon minut med en elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt smör och sirapsblandningen lite i taget under kraftig vispning ner i äggen.
  8. Blanda ner rostade pekannötter och salt i äggblandningen. Spara eventuellt några pekannötter till garnering om du vill det.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda pekanpajen i 40 minuter på 175 grader. Efter 15 minuter kan du lägga på och garnera med förslagsvis fem hela pekannötter eller en per portion om du vill det.
  11. Lägg eventuellt lite folie över på slutet om kanter och fyllning börjar bli brännas.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras varm eller kall. Förvaras i kylen. Serveringsförslag ovan.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer