Pekanpaj

Pekanpaj med rostade pekannötter kommer garanterat att stilla ditt sötsug. Förutom nötter så har jag här svensk ljus sirap och ägg som bakas i ett klassiskt pajskal. Serveras varm eller kall. Rostade pekannötter blir mycket gott med söt sirap. Pekanpaj är vanlig i USA och Kanada till Halloween och men funkar utmärkt som dessert året om.

Variationer:

Här har jag svensk ljus sirap i - i amerika är lönnsirap vanlig - helst äkta lönnsirap då - men den är dyr. Man kan också ta fejkad lönnsirap typ sirap till amerikanska pannkakor. Fyllningen kan varieras genom att du tillsätter andra smaker - poppis är någon msk bourbon whiskey eller en halv dl riven choklad - mörk eller vanlig mjölkchoklad funkar.

Förslag på tillbehör:

  • En klick vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Grädden kan också smaksättas med och en tsk sprit som bourbon, whisky, rom eller calvados - endast för vuxna.
  • Vaniljglass.
  • Då pajen är rätt söt så passar ett syrligare tillbehör som matyoghurt eller creme fraiche blandad med några krm vaniljsocker fint till.
  • Ringla över lite fin lönnsirap, några fler hela rostade pekannötter och gröna blad citronmeliss eller mynta. Färska bär som blåbär, delade jordgubbar, skivad banan, tärnat äpple, melon i kuber, färsk ananas i kuber eller andra bär eller frukter blir också gott som garnering.

Det ska inte vara så tjock pajdeg så det blir lite pajdeg över. Den kan du garnera pajen med ex. i slingor eller mönster. Den kan också frysas in eller bakas ut till en variant på Brysselkex eller annan småkaka med mördeg.

 

8-12 bitar pekanpaj

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 - 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker
  • Fyllning: 75 gram smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2,4 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg, stora typ frukostägg, rumsvarma
  • 2,5 dl pekannötter samt 5-12 extra nötter till garnering
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ägg som ska vara rumsvarma.
  2. Deg till pajskal: Skär smör i kuber. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  3. Rosta nötterna: Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  4. Kavla ut pajdegen med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen. Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Klä kanterna med lite folie så ramlar degen inte ned. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Ta ut och låt stå. Ta bort folie.
  5. Fyllning: Blanda smör, ljus sirap, farinsocker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Smält och rör ihop. Koka sedan på nästan högsta värme utan att röra i 4 minuter. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  6. Knäck äggen i en skål och vispa dem någon minut med en elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt smör och sirapsblandningen lite i taget under kraftig vispning ner i äggen.
  8. Blanda ner rostade pekannötter och salt i äggblandningen. Spara eventuellt några pekannötter till garnering om du vill det.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda pekanpajen i 40 minuter på 175 grader. Efter 15 minuter kan du lägga på och garnera med förslagsvis fem hela pekannötter eller en per portion om du vill det.
  11. Lägg eventuellt lite folie över på slutet om kanter och fyllning börjar bli brännas.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras varm eller kall. Förvaras i kylen. Serveringsförslag ovan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer