Pekanpaj

Pekanpaj med rostade pekannötter kommer garanterat att stilla ditt sötsug. Förutom nötter så har jag här svensk ljus sirap och ägg som bakas i ett klassiskt pajskal. Serveras varm eller kall. Rostade pekannötter blir mycket gott med söt sirap. Pekanpaj är vanlig i USA och Kanada till Halloween och men funkar utmärkt som dessert året om.

Variationer:

Här har jag svensk ljus sirap i - i amerika är lönnsirap vanlig - helst äkta lönnsirap då - men den är dyr. Man kan också ta fejkad lönnsirap typ sirap till amerikanska pannkakor. Fyllningen kan varieras genom att du tillsätter andra smaker - poppis är någon msk bourbon whiskey eller en halv dl riven choklad - mörk eller vanlig mjölkchoklad funkar.

Förslag på tillbehör:

  • En klick vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Grädden kan också smaksättas med och en tsk sprit som bourbon, whisky, rom eller calvados - endast för vuxna.
  • Vaniljglass.
  • Då pajen är rätt söt så passar ett syrligare tillbehör som matyoghurt eller creme fraiche blandad med några krm vaniljsocker fint till.
  • Ringla över lite fin lönnsirap, några fler hela rostade pekannötter och gröna blad citronmeliss eller mynta. Färska bär som blåbär, delade jordgubbar, skivad banan, tärnat äpple, melon i kuber, färsk ananas i kuber eller andra bär eller frukter blir också gott som garnering.

Det ska inte vara så tjock pajdeg så det blir lite pajdeg över. Den kan du garnera pajen med ex. i slingor eller mönster. Den kan också frysas in eller bakas ut till en variant på Brysselkex eller annan småkaka med mördeg.

 

8-12 bitar pekanpaj

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 - 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker
  • Fyllning: 75 gram smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2,4 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg, stora typ frukostägg, rumsvarma
  • 2,5 dl pekannötter samt 5-12 extra nötter till garnering
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ägg som ska vara rumsvarma.
  2. Deg till pajskal: Skär smör i kuber. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  3. Rosta nötterna: Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  4. Kavla ut pajdegen med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen. Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Klä kanterna med lite folie så ramlar degen inte ned. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Ta ut och låt stå. Ta bort folie.
  5. Fyllning: Blanda smör, ljus sirap, farinsocker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Smält och rör ihop. Koka sedan på nästan högsta värme utan att röra i 4 minuter. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  6. Knäck äggen i en skål och vispa dem någon minut med en elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt smör och sirapsblandningen lite i taget under kraftig vispning ner i äggen.
  8. Blanda ner rostade pekannötter och salt i äggblandningen. Spara eventuellt några pekannötter till garnering om du vill det.
  9. Häll fyllningen i pajskalet.
  10. Grädda pekanpajen i 40 minuter på 175 grader. Efter 15 minuter kan du lägga på och garnera med förslagsvis fem hela pekannötter eller en per portion om du vill det.
  11. Lägg eventuellt lite folie över på slutet om kanter och fyllning börjar bli brännas.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras varm eller kall. Förvaras i kylen. Serveringsförslag ovan.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer