Halloweentårta med marsipan

Halloweentårta med marsipan, vispad grädde, apelsinfyllning och tårtbotten. En variant på prinsesstårta fast med orange marsipan och apelsinsmak.

Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm. Tårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar den från grunden. Eller gör det lätt och snabbt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdiga tårtbottnar. Eller kompromissa och baka tårtbottnen samt vispa vaniljkrämen men köp färdig marsipan till täcket.

Hittar du inte orange karamellfärg kan du ta gul och röd och blanda eller leta hos ex. Panduro Hobby. Skär sedan ut ett mönster av ett ansikte i tårtan så det liknar en Jack o Lantern.

Pumpafästet kan du göra av lite smält choklad du formar till - det är ju gott om det går att äta.

8 el. 12 bitar Halloweentårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • FYLLNING: 1 dl apelsinmarmelad
  • 3 dl vaniljvisp
  • 4 dl vispgrädde
  • GARNERING: 400 g marsipan eller mandelmassa du färgat med orange karamellfärg eller färdigt marsipanlock
  • 2 msk florsocker
  • 10 g choklad
  • EGEN VANILJKRÄM 3 DL: 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3 tsk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Tillagning

  1. TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/vispa socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och häll i en smörjd och bröad rund form ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 min. Låt svalna och dela sedan i två lager eller bottnar.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Vispa vaniljvispen till en krämig konsistens. Eller gör egen vaniljkräm enligt nedan.
  4. Använd redan utkavlad mandelmassa på rulle eller kavla ut marsipan eller mandelmassa till en rundel ca 2-3 mm tjock samt ca 45 cm i diameter. Färga den orange med karamellfärg.
  5. Dags att bygga Halloweentårtan: lägg en tårtbotten på ett fat och bred på apelsinsylten.
  6. Lägg på nästa botten och bred sedan på ett lager vaniljkräm.
  7. Blanda i resten av vaniljkrämen i den vispade grädden och fördela i en stor hög på tårtbottnen som du formar likt en prinsesstårta.
  8. Lägg försiktig på marsipan- eller mandelmasselocket/rundeln över gräddblandningen och vik ner och forma runt tårtan. Skär bort överbliven marsipan runt kanterna. Ett tips är att rulla upp marsipanen först på en kavel och sedan rulla ut över tårtan från kaveln.
  9. Smält en liten bit choklad i ett mått för matsked i mikron och häll ut i formen ett pumpafäste på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
  10. Garnera Halloweentårtan genom att skära trekantiga hål i den likt ett ansikte på en pumpa. Sätt pumpafästet av choklad ovanför ansiktet.
  11. Pudra över florsocker.
  12. EGEN VANILJKRÄM: Med riktig vaniljstång: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
  13. Med vaniljsocker: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall. Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept