Varm cider med rom

Introduktion och förberedelse

Varm eller "mulled" cider blir god med rom, citron, kanel, nejlikor, honung och muskot.

En varm drink med alkohol som är lätt att göra samt även kan dubbleras till flera.

Med "mulled" menas på engelska att drycken är värmd eller glödgad.

Serveringsförslag

  • Gott att värma sig med vid brasan efter en kall dag eller mysa med efter middagen.
  • Kan också tas med ut i termos.
  • Gott med rostade nötter och/eller äppelchips till.
  • Kan även serveras likt äppelglögg i små koppar eller glas med mandel och russin.

Utan alkohol

Du kan utesluta rom och ta en cider utan alkohol för en alkoholfri variant på drinken.

Val av cider

  • Välj en torr eller halvtorr cider - jag tog en från Tostrups Gods.
  • Andra förslag är Kiviks ekologisk äppelcider, Brännland Just cider; engelsk torr cider som Stassen eller Somersby; Bulmers från Belgien eller en av många franska torra cider från Normandie som förslagsvis Dupont, Boulard, Galipette eller La Ribaude ekologisk cider med flera.
  • Räkna att en flaska på 33 cl räcker till två glas (ca 16 cl per glas). Köper du en stor flaska på 75 cl så har du till 4 glas (ca 18 cl per glas).
  • Du kan såklart ta en sötare och/eller smaksatt cider om du gillar det - då kan du utesluta den söta honungen om du vill.

Val av rom

  • Blir gott med valfri rom. Jag tog en guldrom - ibland märkt Gyllene, Gold eller Amber - som är aningen mer lagrad än ljus rom.
  • Ljus vit eller Silver rom funkar också.
  • Eller mer lagrad rom som Reserva eller Añejo.

Garnering

Kan garneras med en bit citronskal, en skiva eller klyfta citron eller äpple - helst ekologiskt. Andra förslag är torkad skivad citron eller äppelchips eller både och. Äppelchipsen är även goda att servera som snack till drinken.

Varianter

Mulled cider med rom, honung, citron, kanel, muskot och nejlika samt citronskal.
Mulled cider med rom, honung, citron, kanel, muskot och nejlika samt citronskal.

1 glas varm tranbärsjuice

  • Förberedelse: 8 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 16-18 cl torr cider
  • 1 liten kanelstång
  • 3 nejlikor, kryddnejlikor
  • 1/4 tsk mald muskot
  • 1 tsk honung
  • 4 - 6 cl rom som guldrom, gold eller gyllene rom. Eller valfri rom.
  • 1 bit citronskal eller 1 skiva eller klyfta citron eller äpple till garnering

Tillagning

  1. Mät upp cider i en kastrull.
  2. Tillsätt kanel, nejlikor och muskot.
  3. Värm så det sjuder.
  4. Rör i honung efter smak. Tillsätt rom.
  5. Skölj citron eller äpple. Skala av en bit citronskal eller skär ut en skiva eller klyfta.
  6. Häll i den varma cidern i ett glas eller kopp som tål värme. Ex. ett Irish coffee-glas eller högt Duralex. Lägg med kanelstången.
  7. Servera gärna med lite honung vid sidan för de som vill ha lite sötare smak på cidern.
  8. Garnera med en bit citronskal eller en skiva eller klyfta citron eller äpple. Lägg i cidern eller sätt på kanten av glaset.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 119 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-18

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter...