Pumparisotto risotto med pumpa

Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.

4 portioner pumparisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g tärnad pumpa utan skal
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris risottoris
  • 2 dl neutralt vitt vin
  • 8 dl vatten ev. en grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 till 2 dl riven ost som parmesan eller grano padano
  • 0,5 dl gröna pumpakärnor (valfritt)
  • 4 msk pumpaolja (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först mos av pumpan: dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
  2. Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten.
  4. Koka pumpabitarna mjuka i ca 30 minuter.
  5. Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
  6. Risotton kan du börja laga när det är ca en kvart kvar av koktiden på pumpamoset.
  7. Skala och finhacka gul lök samt vitlök.
  8. Tillsätt riset och vitt vin. Rör om då och då.
  9. Koka i 25 minuter medan du då och då tillsätter mer buljong samt rör om så att riset inte kokar torrt.
  10. Riv osten och rör i den på slutet.
  11. Rör i 2 dl pumpamos i risotton och koka upp.
  12. Smaka av pumparisotton med salt och vitpeppar samt riven ost och ev. en klick smör.
  13. Du kan garnera pumparisotton med mer riven ost och rostade gröna pumpakärnor (rosta kärnorna någon minut i en stekpanna) samt ringla över lite pumpaolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer