Pumparisotto
Pumparisotto är en smaksatt med pumpamos.
Tillagning
- Gör först mos av pumpan: dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
- Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
- Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten.
- Koka pumpabitarna mjuka i ca 20-30 minuter.
- Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
- RISOTTO: Skala och finhacka gul lök samt vitlök.
- Tillsätt riset och vitt vin. Rör om då och då.
- Koka i ca 20 minuter medan du då och då tillsätter mer buljong samt rör om så att riset inte kokar torrt.
- Riv osten och rör i den på slutet.
- Rör i 2 dl pumpamos i risotton och värm upp.
- Smaka av risotton med salt och vitpeppar samt riven ost och ev. en klick smör.
- Servera direkt.
- Du kan garnera pumparisotton med mer riven ost och rostade gröna pumpakärnor (rosta kärnorna någon minut i en stekpanna) samt ringla över lite pumpaolja.
Serveringsförslag
God som vegetarisk rätt eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött. Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnering
- Garnera gärna med skalade och rostade gröna pumpafrön (köps i affären).
- Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt så jag rekommenderar de köpta pumpafröna.
- Garneras även med riven parmesan.
Parmesan är ej vegetariskt
Välj en vego-parmesan eller uteslut parmesan om du vill ha en helt vegetarisk rätt då äkta parmesan Parmiggiano Reggiano ystas med löpe.
Val av pumpa
Du kan koka pumpamoset till risotton på all sorts pumpa - vanligast är Butterscotch eller Butternut; sedan finns Hokkaido, Crown Prince, Stripetti eller spagettipumpa, syltpumpa eller jättepumpa.
Framförhållning
- Förbered gärna pumpamoset i god tid innan och ha i kylen.
- Risotton kan du börja laga när det är ca 15 kvar av koktiden på pumpamoset som totalt har en koktid på ca 20 -30 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal