Pumparisotto risotto med pumpa

Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.

4 portioner pumparisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 g tärnad pumpa utan skal
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris risottoris
  • 2 dl neutralt vitt vin
  • 8 dl vatten ev. en grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 till 2 dl riven ost som parmesan eller grano padano
  • 0,5 dl gröna pumpakärnor (valfritt)
  • 4 msk pumpaolja (valfritt)

Tillagning

  1. Gör först mos av pumpan: dela pumpan i klyftor. Skär bort skalet.
  2. Skär pumpaköttet i tärningar ca 2x2 cm stora.
  3. Lägg pumpabitarna i en kastrull och täck med vatten.
  4. Koka pumpabitarna mjuka i ca 30 minuter.
  5. Häll av vattnet och mosa pumpabitarna med en potatisstöt till ett mos. Smaka av pumpamoset med lite salt och vitpeppar.
  6. Risotton kan du börja laga när det är ca en kvart kvar av koktiden på pumpamoset.
  7. Skala och finhacka gul lök samt vitlök.
  8. Tillsätt riset och vitt vin. Rör om då och då.
  9. Koka i 25 minuter medan du då och då tillsätter mer buljong samt rör om så att riset inte kokar torrt.
  10. Riv osten och rör i den på slutet.
  11. Rör i 2 dl pumpamos i risotton och koka upp.
  12. Smaka av pumparisotton med salt och vitpeppar samt riven ost och ev. en klick smör.
  13. Du kan garnera pumparisotton med mer riven ost och rostade gröna pumpakärnor (rosta kärnorna någon minut i en stekpanna) samt ringla över lite pumpaolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer