Pumpapaj

Introduktion och förberedelse

Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie.

Pajen kan serveras med ex. sylt som björbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter.

Räcker till 6 stora eller 8 mindre bitar.

6 portioner pumpapaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g pumpakött i tärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,25 tsk mald nejlika
  • 3 ägg
  • 0,5 dl rostade pekannötter (valfritt) till garnering

Tillagning

  1. Blanda samman pajdegen i en matberedare. Eller hacka samman för hand.
  2. Klä en pajform ca 28 cm i diameter (gärna med löstagbar botten) med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen 20 minuter.
  3. Gör under tiden pumpafyllningen: Skär pumpan i klyftor och skär ut köttet. Hacka det i småbitar. Lägg pumpaköttet i en kastrull och täck med vatten. Koka pumpaköttet i 15 minuter tills pumpaköttet är mjukt.
  4. Häll av pumpaköttet i ett durkslag. Låt ånga av.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min i mitten av ugnen.
  6. Lägg pumpaköttet i en skål (eller matberedare) och mosa eller mixa ihop med vispgrädde, socker, ingefära, kanel och nejlika. Rör sedan ner ett ägg i taget.
  7. Häll pumpafyllningen i pajskalet. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen. Efter 35 minuter så kan du sänka värmen till 175 grader.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den. Du kan pudra över lite kanel och garnera med några rostade pekannötter.
  9. Servera pumpapajen med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och kanske sylt. Eller glass eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer