Pumpapaj

Paj med pumpa är gott som dessert. Hembakt pumpapaj är en amerikansk klassiker till Halloween och kallas pumpkin pie.

Pumpapaj kan serveras med ex. sylt som björbärssylt, blåbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde eller vaniljglass. Du kan garnera hembakt pumpapaj med rostade pekannötter. 

Räcker till 6 stora eller 8 mindre bitar.

6 portioner pumpapaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 400 g pumpakött i tärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,25 tsk mald nejlika
  • 3 ägg
  • 0,5 dl rostade pekannötter (valfritt) till garnering

Tillagning

  1. Blanda samman pajdegen i en matberedare. Eller hacka samman för hand.
  2. Klä en pajform ca 28 cm i diameter (gärna med löstagbar botten) med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen 20 minuter.
  3. Gör under tiden pumpafyllningen: Skär pumpan i klyftor och skär ut köttet. Hacka det i småbitar. Lägg pumpaköttet i en kastrull och täck med vatten. Koka pumpaköttet i 15 minuter tills pumpaköttet är mjukt.
  4. Häll av pumpaköttet i ett durkslag. Låt ånga av.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min i mitten av ugnen.
  6. Lägg pumpaköttet i en skål (eller matberedare) och mosa eller mixa ihop med vispgrädde, socker, ingefära, kanel och nejlika. Rör sedan ner ett ägg i taget.
  7. Häll pumpafyllningen i pajskalet. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen. Efter 35 minuter så kan du sänka värmen till 175 grader.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den. Du kan pudra över lite kanel och garnera med några rostade pekannötter.
  9. Servera pumpapajen med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och kanske sylt. Eller glass eller vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer