Helstekt kalkon med fyllning

Helstekt kalkon med fyllning på Amerikanskt vis. Passar till söndagsmiddag till flera, nyår eller Halloween (och Thanksgiving).

En klassiker till Thanksgiving i USA men jag tycker kalkon fungerar utmärkt på Halloweenmiddag.

Fyllning av nötfärs, bacon, äpple, selleri, lök mm. Här serverad med potatismos, skysås, gelé och grönsaker. Grönsaker som passar till är gröna ärtor, brysselkål, morot, gröna bönor, blomkål, broccoli med mera. Du kan även laga kalkon med äpple och katrinplommon som fyllning. 

Använd gärna en stor stekpåse till kalkonen - så får du god steksky till såsen i påsen. Bind gärna upp kalkonen med bomullssnöre.

10 portioner helstekt kalkon med fyllning

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 4 kg kalkon
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 äpple
  • 1 paket bacon
  • 250 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att pensla med
  • 3 msk maizena att reda skyn med
  • Tillbehör: 10 port potatismos
  • 500 gram kokta ärtor eller andra grönsaker
  • 2 burkar svartvinbärsgelé
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Tina kalkonen, gärna två dygn innan i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta ur inkråmet och släng det.
  4. Skölj kalkonen och lägg på en skärbräda.
  5. Gör fyllningen: skala och hacka lök fint och lägg i en skål. Rensa, skölj och strimla purjolöken fint samt lägg i bunken. Skala äpplet och riv det grovt och lägg i bunken. Skölj och strimla sellerin. Strimla baconet och tillsätt med köttfärs, ägg, sköljd och hackad bladpersilja, salt och vitpeppar till bunken. Blanda ihop fyllningen till en jämn smet.
  6. Fyll kalkonen med smeten.
  7. Korsa bakbenen och bind ihop dem eller sy ihop den med bomullssnöre. Du kan också ta tandpetare.
  8. Lägg kalkonen i en ugnsfast form.
  9. Smält smöret och pensla kalkonen samt salta den med en halv tsk salt över hela.
  10. Du kan med fördel använda en stor stekpåse om du har och kalkonen får plats.
  11. Helstek kalkonen i ca 2-2,5 timmar i nedre delen av ugnen. Innertemperaturen ska vara 70-75 grader. Räkna en halvtimmer per kg kalkon om kalkonen är 4-5 kg. Mindre kalkon (1,5 - 2 kg) får du räkna 1,5 timmar minimum på ändå.
  12. Förbered potatismos och grönsaker så att de är klara samtidigt som kalkonen.
  13. Ta ut kalkonen och kontrollera om den är klar genom att skär lite invid lårbenet så ser du om köttsafter är blodig - är den ljus klar är kalkonen genom stekt. Lägg kalkonen på en annan ugnsplåt och låt den svalna något.
  14. Spara skyn som du häller över i en kastrull till skysås. Rör ut maizenan i ett glas med några msk vatten och tillsätt till skyn under omrörning.
  15. Koka upp skyn under omrörning. Smaka av skysåsen med lite salt och vitpeppar.
  16. Gröp ur fyllningen och lägg den på ett serveringsfat vid sidan. Skär ev. fyllningen i skivor.
  17. Servera kalkonen hel på en stor bricka eller serveringsfat och skär upp vid bordet. Ha ev. en skärbräda vid sidan för att dela på vissa delar som lår och bröst. Skär av lår som du delar i två bitar eller fler. Skär brösten i bitar och skivor osv.
  18. Skär upp kalkonköttet i skivor och bitar.
  19. Servera kalkonen med fyllningen, skysåsen, potatismos, kokta ärtor eller andra grönsaker samt gelé.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer