Veganburgare

Introduktion och förberedelse

Veganburgare med svarta bönor, tofu och rödlök. Goda och nyttiga. Kan serveras som hamburgare eller som biffar med valfria tillbehör.

Koka gärna egna svarta bönor. Förslagsvis ett paket så kan du spara bönor till annat i kyl eller frys.

Steka eller grilla

Här har jag valt att steka - fritera - veganburgarna i mycket olja så att de blir knapriga. Överbliven olja kan du sila genom ett kaffefilter och spara till annat. De går såklart att steka i mindre mängd olja också. Eller pensla med olja och grilla dem.

Serveringsförslag

Servera veganburgarna som du önskar som vanliga burgare med majonnäs (utan ägg), sallad, strimlad rödlök, skivad tomat och ketchup eller BBQ-sås. Gott till är klyftpotatis.

Jag lyxade till med varma rostade hamburgerbröd med veganmajonnäs - istället för hemglad veganmajo kan du köpa färdig äggfri majonnäs - som du bret på den undre brödet; sedan strimlad isbergssallad, burgare, BBQ-sås, skivad tomat samt sallad på svarta bönor samt färsk koriander.

På bilden har jag honungsrostad potatis till vilket är mycket gott.

Veganburgare med förslag på tillbehör
Veganburgare med förslag på tillbehör: hamburgerbröd, vegan dressing, BBQ-sås, isbergssallad, rödlök, morot, solrosskott, svarta bönor, färsk koriander och tomat. Serverad med houngsrostad klyftpotatis, morot och rödlök;

6 veganburgare

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 1,5 rödlök
  • 250 gram naturell tofu
  • 1 dl maizena
  • 1 dl skorpmjöl till smeten
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk finrivet skal från citron
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl skorpmjöl eller panko att panera i
  • 3 dl olivolja eller matolja att steka i eller mindre olja att pensla med vid grillning

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök. Lägg med bönor, maizena, skorpmjöl, persilja, vitlök, grovt tärnad tofu, citronskal, salt och svartpeppar i en matberedare med kniv.
  2. Blanda allt till en tjock deg.
  3. Forma till en avlång limpa och dela i sex lika stora bitar.
  4. Forma bitarna till burgare. Vill du ha riktigt runda och fina veganburgare så använd en rund metallring eller hamburgerpress.
  5. Låt stå i kylen och bli ännu fastare i en halvtimme. Hit kan du förbereda veganburgarna och förvara i kylen eller frysen tills det är dags att steka dem.
  6. Vänd biffarna i skorpmjöl eller panko och stek dem i rikligt med olja, förslagsvis 3 i taget, några minuter på varje sida.
  7. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Burgarna kan också grillas - pensla dem då med olja och grilla några minuter på varje sida. Lossa dem från gallret försiktigt när du vänder dem.
  9. Servera burgarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept