Kimchi
Introduktion och förberedelse
Kimchi är surkål från Korea. Här hemgjord Baechu Kimchi med salladskål eller kinakål smaksatt med koreanskt chilipulver Gochugaru, vitlök och ingefära.
Serveringsförslag
- Gott som kryddigt tillbehör till Bap - koreanskt ris och den mesta koreansk mat och Bibimbap, bulgogi och stekt fläsk med gochujang.
- Passar även som hett och pikant tillbehör till grillat, Koreanska revbensspjäll, hamburgare med mera.
- Servera gärna med andra goda smårätter som bok choy, frästa grönsaker, sesammarinerade böngroddar, sesammarinerad spenat och chilipicklad gurka.
Varianter
Kimchi är Koreas nationalrätt och det finns massor av varianter. I smaksättningen ingår oftast chili, ingefära och vitlök.
Jag valde att göra min variant på Baechu Kimchi med salladskål (kinakål), rödlök, färsk chili, morot, salladslök och gräslök.
- Det går med annan kål som lila salladskål, vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, svartkål, bok choy eller savoykål.
- Du kan tillsätta andra grönsaker som gurka, rädisa, rättika, purjolök, gul lök med mera.
- Du kan även ha i ostronsås och salta räkor saeujeot.
Framförhållning
Kimchi tar ca fem dagar att fermentera i rumsvärme. Sedan får den gärna stå i kylen några dagar eller längre och mogna i smaken.
Lite om fermentering
Alla grönsaker har en lite mängd mjölksyrebakterier på sig - dessa utnyttjar man när man fermenterar och jäser grönsaker.
Tips
- Receptet är lätt att dubblera när man ändå håller på. Kimchin håller sig något halvår minst i kylen samt passar även som present förutsatt att mottagaren gillar kimchi.
- Ingredienser som koreanskt chilipulver gochugaru, fisksås aekjeot - anchovy sauce och sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
- Använd glas, keramik eller plast godkänd för livsmedelsanvändning att jäsa i. Använd ej metall. För dig som älskar kimchi finns det riktiga proffsiga jäskrukor i keramik med vattenlås att köpa.
- Det ska vara mörkt där du jäser. Täck över med en kökshandduk eller liknande.
- Det måste komma åt syre till jäsningen - locket ska vara på men ha en liten glipa.
- Kimchin är ej vegetarisk eller vegan då det är fisksås i den. Fisksåsen är bra för jäsningen men kan uteslutas.

Tillagning
- Skär bort en tunn bit av blomfästet. Kålen ska sitta ihop. Skölj och rensa bort fula delar från salladskålen.
- Skär fyra snitt i botten så du kan dra isär kålen till fyra kvartsbitar. Lägg på ett stort fat.
- Gnid in salt mellan varje kålblad.
- Ställ åt sidan i tre timmar.
- KRYDDNING: Skala och finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål. Tillsätt chilipulver, fisksås, sojasås och socker. Blanda ihop.
- Skölj och strimla salladskål och gräslök grovt samt tillsätt till kryddblandningen.
- Skala och skär morot i tunna stavar - julienne. Tillsätt till kryddblandningen.
- Skölj chili och dela den på längden. Kärna ur och strimla den. Tillsätt till kryddblandningen.
- Skala och strimla rödlök.
- Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna. Tips är att använda plasthandskar.
- Skölj av kålen hastigt. Lite salt får gärna vara kvar.
- Nu finns två val till jäsningen - att behålla kålen i hela bitar eller hacka den grovt.
- HEL VARIANT: Behåller du den i hela bitar så gnider du in kryddblandningen mellan varje blad. Vik sedan ihop och rulla in bladen mot toppen till ett litet paket. Placera tätt i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
- HACKAD VARIANT: Enklast om man ej gör så mycket kimchi utan bara en sats som i detta recept är att strimla kålen grovt och sedan massera in kryddblandningen. Lägg i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas. Efter ett tag börjar den hackade kimchin vätska sig och då tryckte jag ner den under ytan en gång om dagen.
- Låt kimchin stå i rumstemperatur 20-25 grader i 5 dagar. Lock ska vara på men inte helt tätt utan lite på glänt. Ställ mörkt eller täck över med en kökshandduk. Kimchin ska ej stå i direkt ljus.
- Nu är kimchin klar att ätas. Förvara den lufttät burk i kylen. Låt gärna stå i kylen några dagar eller mer att mogna i smaken.
- Kimchin håller i minst 6 månader. Lägg gärna över kimchin i en finare syltburk av glas eller liknande. Eller lägg upp i en liten skål eller portionsskålar till servering.
- Har du jäst kålen i buntar så skär man upp den i grova bitar till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal