Kimchi

Hemgjord kimchi i skål - syrad eller fermenterad kål med chili från Korea.
Hemgjord kimchi - syrad eller fermenterad kål med chili från Korea.
Salladskålen skärs i kvartsbitar med roten kvar som håller ihop bladen och så saltar man mellan varje blad.
Salladskålen skärs i kvartsbitar med roten kvar som håller ihop bladen och så saltar man mellan varje blad.
Efter tre timmar har saltet gjort att kålen mjuknar och så sköljer man hastigt bort det mesta saltet - lite salt får vara kvar.
Efter tre timmar har saltet gjort att kålen mjuknar och så sköljer man hastigt bort det mesta saltet - lite salt får vara kvar.
Koreanskt chilipulver Gochugaru, koreansk fisksås och soja hittar du i välsorterade asiatiska butiker.
Koreanskt chilipulver Gochugaru, koreansk fisksås och soja hittar du i välsorterade asiatiska butiker.
Kryddblandningen av chilipulver, hackad vitlök, ingefära, fisksås, soja och socker.
Kryddblandningen av chilipulver, hackad vitlök, ingefära, fisksås, soja och socker.
Tillsammans med kryddblandningen kan du även tillsätta valfria grönsaker som salladslök, gräslök, morot och rödlök med mera.
Tillsammans med kryddblandningen kan du även tillsätta valfria grönsaker som salladslök, gräslök, morot, chilifrukt och rödlök med mera.
Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna. Tips är att använda plasthandskar.
Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna. Tips är att använda plasthandskar.
Enklast till mindre mängd kimchi är att hacka den innan du blandar med kryddblandningen.
Enklast till mindre mängd kimchi är att hacka den innan du blandar med kryddblandningen.
Blanda och massera in kryddblandningen någon minut.
Blanda och massera in kryddblandningen i kålen någon minut.
Man kan också behålla kålbladen hela och massera in kryddblandningen mellan varje blad.
Man kan också behålla kålbladen hela och massera in kryddblandningen mellan varje blad.
Hela blad kan du vika och rulla ihop från toppen.
Hela blad kan du vika och rulla ihop från toppen till buntar.
Hela buntar kimchi kan du lägga tätt i plastburkar med lock. Kolla så de är livsmedelsgodkända. Eller ta keramik eller glas.
Hela buntar kimchi kan du lägga tätt i plastburkar med lock. Kolla så de är livsmedelsgodkända. Eller ta keramik eller glas. Ej metall.
Hackade kålblad blandade med kryddningen fördelar du tätt i plastburkar med lock godkända för livsmedel eller burk eller behållare i glas eller keramik med lock.
Hackade kålblad blandade med kryddningen fördelar du tätt i plastburkar med lock godkända för livsmedel eller burk eller behållare i glas eller keramik med lock.
Efter någon dag vätskar sig kålen och du kan trycka ner kålen under vätskan någon gång varje dag.
Efter någon dag vätskar sig kålen och du kan trycka ner kålen under vätskan någon gång varje dag.
Kimchin vätskar sig och börjar fermentera.
Kimchin vätskar sig och börjar fermentera.
Färdig kimchi redo att ätas. Förvaras i kylen med lock. Lägg gärna över i en finare glasburk med lock om du vill.
Färdig kimchi redo att ätas. Förvaras i kylen med lock. Lägg gärna över i en finare glasburk med lock om du vill.

Introduktion och förberedelse

Kimchi är surkål från Korea. Här hemgjord Baechu Kimchi med salladskål eller kinakål smaksatt med koreanskt chilipulver Gochugaru, vitlök och ingefära.

Serveringsförslag

Varianter

Kimchi är Koreas nationalrätt och det finns massor av varianter. I smaksättningen ingår oftast chili, ingefära och vitlök.

Jag valde att göra min variant på Baechu Kimchi med salladskål (kinakål), rödlök, färsk chili, morot, salladslök och gräslök.

  • Det går med annan kål som lila salladskål, vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, svartkål, bok choy eller savoykål.
  • Du kan tillsätta andra grönsaker som gurka, rädisa, rättika, purjolök, gul lök med mera.
  • Du kan även ha i ostronsås och salta räkor saeujeot.

Framförhållning

Kimchi tar ca fem dagar att fermentera i rumsvärme. Sedan får den gärna stå i kylen några dagar eller längre och mogna i smaken.

Lite om fermentering

Alla grönsaker har en lite mängd mjölksyrebakterier på sig - dessa utnyttjar man när man fermenterar och jäser grönsaker.

Tips

  • Receptet är lätt att dubblera när man ändå håller på. Kimchin håller sig något halvår minst i kylen samt passar även som present förutsatt att mottagaren gillar kimchi.
  • Ingredienser som koreanskt chilipulver gochugaru, fisksås aekjeot - anchovy sauce och sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
  • Använd glas, keramik eller plast godkänd för livsmedelsanvändning att jäsa i. Använd ej metall. För dig som älskar kimchi finns det riktiga proffsiga jäskrukor i keramik med vattenlås att köpa.
  • Det ska vara mörkt där du jäser. Täck över med en kökshandduk eller liknande.
  • Det måste komma åt syre till jäsningen - locket ska vara på men ha en liten glipa.
  • Kimchin är ej vegetarisk eller vegan då det är fisksås i den. Fisksåsen är bra för jäsningen men kan uteslutas.

Baechu Kimchi med salladskål, morot, salladslök, gräslök samt massor av smak från koreanskt chilipulver, vitlök, ingefära, fisksås, soja och socker.
Baechu Kimchi med salladskål, morot, salladslök, gräslök samt massor av smak från koreanskt chilipulver, vitlök, ingefära, fisksås, soja och socker.

2 liter kimchi

  • Förberedelse: 4 tim
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 4 tim

Ingredienser

  • 1 stort huvud kinakål eller salladskål, ca 600 gram
  • 1 dl grovt hushållssalt
  • 4 salladslökar
  • 2 morötter
  • 15 gram gräslök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1/2 rödlök
  • KRYDDNING: 3 msk finhackad vitlök
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 dl koreanskt chilipulver gochugaru
  • 3 msk koreansk fisksås aekjeot - anchovy sauce
  • 1 msk koreansk sojasås ganjang
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Skär bort en tunn bit av blomfästet. Kålen ska sitta ihop. Skölj och rensa bort fula delar från salladskålen.
  2. Skär fyra snitt i botten så du kan dra isär kålen till fyra kvartsbitar. Lägg på ett stort fat.
  3. Gnid in salt mellan varje kålblad.
  4. Ställ åt sidan i tre timmar.
  5. KRYDDNING: Skala och finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål. Tillsätt chilipulver, fisksås, sojasås och socker. Blanda ihop.
  6. Skölj och strimla salladskål och gräslök grovt samt tillsätt till kryddblandningen.
  7. Skala och skär morot i tunna stavar - julienne. Tillsätt till kryddblandningen.
  8. Skölj chili och dela den på längden. Kärna ur och strimla den. Tillsätt till kryddblandningen.
  9. Skala och strimla rödlök.
  10. Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna. Tips är att använda plasthandskar.
  11. Skölj av kålen hastigt. Lite salt får gärna vara kvar.
  12. Nu finns två val till jäsningen - att behålla kålen i hela bitar eller hacka den grovt.
  13. HEL VARIANT: Behåller du den i hela bitar så gnider du in kryddblandningen mellan varje blad. Vik sedan ihop och rulla in bladen mot toppen till ett litet paket. Placera tätt i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
  14. HACKAD VARIANT: Enklast om man ej gör så mycket kimchi utan bara en sats som i detta recept är att strimla kålen grovt och sedan massera in kryddblandningen. Lägg i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas. Efter ett tag börjar den hackade kimchin vätska sig och då tryckte jag ner den under ytan en gång om dagen.
  15. Låt kimchin stå i rumstemperatur 20-25 grader i 5 dagar. Lock ska vara på men inte helt tätt utan lite på glänt. Ställ mörkt eller täck över med en kökshandduk. Kimchin ska ej stå i direkt ljus.
  16. Nu är kimchin klar att ätas. Förvara den lufttät burk i kylen. Låt gärna stå i kylen några dagar eller mer att mogna i smaken.
  17. Kimchin håller i minst 6 månader. Lägg gärna över kimchin i en finare syltburk av glas eller liknande. Eller lägg upp i en liten skål eller portionsskålar till servering.
  18. Har du jäst kålen i buntar så skär man upp den i grova bitar till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10