Honungsrostad potatis

Introduktion och förberedelse

Honungsrostad potatis med morot, rödlök, vitlök, timjan och olivolja.

Serveringsförslag

  • Goda klyftpotatisar rostade i ugnen passar som vanlig klyftpotatis som tillbehör till det mesta.
  • Potatisen blir även mycket god som rester till lunchlåda eller att ha i kylen och värma igen.

Varianter

  • Du kan halvera receptet för fyra och laga i en panna i storlek som en halv långpanna.
  • Du kan variera ingredienserna som du önskar: utesluta lök, morot och vitlök (lägg då till några potatisar extra); lägga till andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot med mera.
  • Välj en fast sort potatis - jag tog ekologiskt kravmärkt stor potatis men även delikatesspotatis som Amandine, färskpotatis eller bakpotatis passar bra.
  • Svarta kalamata-oliver är också gott att blanda i.
  • Andra kryddor som passar är något krm rosmarin och chiliflakes.

Fina stora klyftpotatisar smaksatta med lite honung och olja tillsammans med rödlök, morot och vitlök på serveringsfat.
Fina stora klyftpotatisar smaksatta med lite honung och olja tillsammans med rödlök, morot och vitlök samt timjan. En god variant på vanlig klyftpotatis.

8 portioner honungsrostad potatis, en långpanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 10 stora fasta potatisar, ca 800 gram
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 rödlökar
  • Ca 8 klyftor vitlök
  • 3 msk flytande honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och putsa potatisen eller skala den om den har fult skal.
  3. Dela den i halvor och sedan varje halva i tre klyftor.
  4. Lägg potatisen i en långpanna.
  5. Skala och skär morot i grova bitar.
  6. Skala vitlöksklyftorna.
  7. Skala och dela löken i halvor eller fjärdedelar.
  8. Blanda potatis, morot, vitlök och lök med olja, honung, timjan, salt och svartpeppar i långpannan.
  9. Rosta potatisen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Ta ut efter halva tiden och vänd runt.
  10. Ta ut potatisen och peta loss klyftorna från botten med en stekspade samt lägg upp på fat eller skål till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-30