Honungsrostad potatis

Introduktion och förberedelse

Honungsrostad potatis med morot, rödlök, vitlök, timjan och olivolja. Goda klyftpotatisar rostade i ugnen smaksatta med lite honung, salt, peppa och timjan.

Varianter:

  • Du kan variera de andra ingredienserna som du önskar: utesluta lök, morot och vitlök (lägg då till några potatisar extra); lägga till andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot med mera.
  • Svarta kalamata-oliver är också gott att blanda i.
  • Andra kryddor som passar till är rosmarin och chiliflakes.

8 portioner honungsrostad potatis, en långpanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 8 stora fasta potatisar
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 rödlökar
  • 1 hel vitlök
  • 3 msk flytande honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och putsa potatisen eller skala den om den har fult skal.
  3. Dela den i halvor och sedan varje halva i tre klyftor.
  4. Lägg potatisen i en långpanna.
  5. Skala och skär morot i grova bitar.
  6. Skala vitlöksklyftorna.
  7. Skala och dela löken i halvor eller fjärdedelar.
  8. Blanda potatis, morot, vitlök och lök med olja, honung, timjan, salt och svartpeppar i långpannan.
  9. Rosta potatisen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Ta ut efter halva tiden och vänd runt.
  10. Ta ut potatisen och peta loss klyftorna från botten med en stekspade samt lägg upp på fat eller skål till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.