Honungsrostad potatis
Honungsrostad potatis med morot, rödlök, vitlök, timjan och olivolja.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skölj och putsa potatisen eller skala den om den har fult skal.
- Dela den i halvor och sedan varje halva i tre klyftor.
- Lägg potatisen i en långpanna.
- Skala och skär morot i grova bitar.
- Skala vitlöksklyftorna.
- Skala och dela löken i halvor eller fjärdedelar.
- Blanda potatis, morot, vitlök och lök med olja, honung, timjan, salt och svartpeppar i långpannan.
- Rosta potatisen i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Ta ut efter halva tiden och vänd runt.
- Ta ut potatisen och peta loss klyftorna från botten med en stekspade samt lägg upp på fat eller skål till servering.
Serveringsförslag
- Goda klyftpotatisar rostade i ugnen passar som vanlig klyftpotatis som tillbehör till det mesta.
- Potatisen blir även mycket god som rester till lunchlåda eller att ha i kylen och värma igen.
Varianter
- Du kan halvera receptet för fyra och laga i en panna i storlek som en halv långpanna.
- Du kan variera ingredienserna som du önskar: utesluta lök, morot och vitlök (lägg då till några potatisar extra); lägga till andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, kålrot, persiljerot med mera.
- Välj en fast sort potatis - jag tog ekologiskt kravmärkt stor potatis men även delikatesspotatis som Amandine, färskpotatis eller bakpotatis passar bra.
- Svarta kalamata-oliver är också gott att blanda i.
- Andra kryddor som passar är något krm rosmarin och chiliflakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal