Smoothies

Recept på smoothies med olika smaker och ingredienser som mixas av frukt, bär och valfri vätska. En perfekt kombination av nyttigt och gott.

En smoothie är fibrer och vitaminer i flytande form - perfekt att starta dagen med eller serverad till maten, som mellanmål, fördrink och/eller en slags dessert.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla recept på smoothies.

En smoothie kan mixas med mjölk, juice, bär, frukt, nötter, banan, sojamjölk, rismjölk, färskost, kvarg, havremjölk, mandelmjölk, proteinpulver, havregryn, quinoa, grönsaker som spenat med mera.

Vidare kan man ha i socker, vaniljsocker, kryddor som gurkmeja, kanel, ingefära, kardemumma osv. Tips är att mixa hela mixerkannan med smoothie och spara det som blir över i kylen - ev. i flaskor redo för jobb eller träning. Skaka eller rör sedan om innan du dricker den.

smoothierecept Fixa en mixer och börja mixa smoothies - det är genialiskt enkelt, gott, snabbt och nyttigt. Och man kan blanda nästan vad som helst - frukt, juice, nötter, yoghurt, havredryck med mera. Ovan en vinbärssmoothie.

Smoothie eller milkshake

En föregångare till smoothien är milkshaken - den görs ofta på glass, mjölk och någon smaksättning som banan, choklad eller bär.

Smoothie görs oftast inte på glass istället väljer man fryst frukt eller bär, banan, sojamjölk, mandelmjölk, nötter som cashew, yoghurtglass eller frukt- eller bärsorbet - som är minst lika gott och nyttigare.

Arnold Schwarzenegger gör i en av sina filmer en frukostsmoothie som är klassisk filmscen. Han mixar helt enkelt ihop allt han tror hans kropp behöver - ägg, tonfisk, kalkon, mjölk, frön och mjölk samt lite vitaminpiller.

Nyttigt - ja visst - fast det låter ju rätt skumt. Njut istället av några goda fruktiga smoothies - som också är nyttiga.

Du behöver en stavmixer, blender eller matberedare med kniv.

frusen yoghurtsmoothie Stoppa några portionsförpackning yoghurt i frysen och mixa sen till god smoothie med bär eller frukt. Som milkshake fast nyttigare.

Grundrecept på smoothie
Med bär och frukt kan du göra flera olika smoothies med olika smak.

Smoothie med mangosorbet, jordgubbar och färsk ananas samt mjölk.

Cashewsmoothie Cashewsmoothie. En indisk variant på smoothie som svalkar och släcker törsten till speciellt het stark mat. Vegan och full med nyttigheter.

Nyttiga smoothies

Cashewsmoothie
En jättegod indisk variant med cashewnötter, havremjölk, kardemumma och vanilj. Helt vegan.

Indisk smoothie lassi
Lassi är en indisk variant på smoothie. Passar till mat - speciellt het mat - eller som mellanmål eller fika.

Chiasmoothie
En smoothie med chiafrön, kokosmjölk, havredryck, banan, jordgubbar och apelsinjuice. Den innehåller nog alla näring du nånsin kan behöva. Mycket nyttig och mättande. Passar utmärkt till frukost eller efter träning. Dessutom god.

Kaffesmoothie Kaffe och smoothie - hur går det ihop? Jo man mixar helt enkelt kaffet med vaniljglass och serverar som dessert, till kaffepausen eller fikat.

Några sötare smoothies

Melonsmoothie med sorbet
Melon mixad med citronsorbet blir en läskande och lite sötare smoothie som passar till sommarsvalkande fika eller dessert.

Kaffesmoothie med vaniljglass
Annorlunda smoothie som passar till dessert eller fikapaus.

Vill du mixa milkshakes så hittar du recept på dem här.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages