Blåbärssmoothie

Blåbärssmoothie med färska eller frysta blåbär, matyoghurt, mjölk och en nypa socker. Ta mandelmjölk och Oatly fraiche om du vill ha en vegan variant.

Istället för matyoghurt och mjölk kan du ta kvarg, naturell yoghurt, apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, mangojuice, mandelmjölk, sojamjölk, Oatly havremjölk, Oatly fraiche, rismjölk, filmjölk, vatten, vaniljglass, yoghurtglass, sorbet eller något annat du gillar.

Du kan blanda blåbären med andra bär och frukter. Blåbär, hallon och jordgubbar är jättegott ihop. Vidare kan du ha i banan, mango eller melon.

Vill du ha lite twist på smaken så tillsätt en halv tsk finriven färsk ingefära; något krm kanel; 1 krm vaniljsocker; eller gör en indisk variant med ett halvt krm gurkmeja, ingefära, mald koriander samt kanel.

Ska man bara mixa ett glas smoothie så kan du göra det i en begagnad syltburk eller annan smal skål eller behållare med en stavmixer. Dubblar du receptet kan du ta en stor vattenkanna eller liknande. Kannan med smoothie håller sig övertäckt i kylen i flera dagar.

Kör du frysta blåbär så får du likt en fryst smoothie milkshake som är nästan som en sorbet fast lite lösare men mycket god och läskande.

1 glas blåbärssmoothie

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Mät upp blåbär och de andra ingredienserna i en burk eller behållare och mixa slät med en stavmixer. Eller mixa i en blender eller matberedare.
  2. Häll upp i glas och servera.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.