Blåbärssmoothie

Blåbärssmoothie med färska eller frysta blåbär, matyoghurt, mjölk och en nypa socker. Ta mandelmjölk och Oatly fraiche om du vill ha en vegan variant. 

Istället för matyoghurt och mjölk kan du ta kvarg, naturell yoghurt, apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, mangojuice, mandelmjölk, sojamjölk, Oatly havremjölk, Oatly fraiche, rismjölk, filmjölk, vatten, vaniljglass, yoghurtglass, sorbet eller något annat du gillar. 

Du kan blanda blåbären med andra bär och frukter. Blåbär, hallon och jordgubbar är jättegott ihop. Vidare kan du ha i banan, mango eller melon. 

Vill du ha lite twist på smaken så tillsätt en halv tsk finriven färsk ingefära; något krm kanel; 1 krm vaniljsocker; eller gör en indisk variant med ett halvt krm gurkmeja, ingefära, mald koriander samt kanel. 

Ska man bara mixa ett glas smoothie så kan du göra det i en begagnad syltburk eller annan smal skål eller behållare med en stavmixer. Dubblar du receptet kan du ta en stor vattenkanna eller liknande. Kannan med smoothie håller sig övertäckt i kylen i flera dagar. 

Kör du frysta blåbär så får du likt en fryst smoothie milkshake som är nästan som en sorbet fast lite lösare men mycket god och läskande. 

1 glas blåbärssmoothie

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Mät upp blåbär och de andra ingredienserna i en burk eller behållare och mixa slät med en stavmixer. Eller mixa i en blender eller matberedare.
  2. Häll upp i glas och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer