Lassi med mango

Mangolassi. En god lassi med mango, yoghurt, apelsinjuice. Kryddad med kardemumma, ingefära, kanel och mynta.
En indisk smoothie. Kryddorna är valfria. Passar till indisk mat och speciellt kryddstarka rätter som currygrytor.
En stor sats som håller sig i kylen. Serveras helst kall och gärna med is.
Du kan halvera receptet om du önskar.
Om du köpt hel mango eller mango i bitar behöver du en stavmixer eller annan mixer för att mixa lassin.

8 stora glas lassi med mango

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 200 gram mango som puré eller tärnad (finns fryst) eller 1 färsk mango i tärningar
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 0,5 liter apelsinjuice
  • 2 krm malt ingefära
  • 2 krm mald kanel
  • 2 krm mald kardemumma
  • 1 tsk torkad mynta
  • 3 msk socker

Tillagning

  1. Har du köpt färsk mango så skalar, delar och tärnar du den.
  2. Blanda mango, yoghurt och juice i en stor bunke. Mixa med stavmixer om du har hela bitar mango i. Alternativ är att köra mangotärningar i en matberedare och tillsätta en del av juicen samt mixa slätt. Blanda sedan med resten av ingredienserna i en stor skål.
  3. Ta lite av lassin i ett glas och blanda med kryddorna. Rör ut klumpar. Tillsätt sedan tillbaka till lassin och rör ut.
  4. Tillsätt socker och rör. Låt sockret lösa sig några minuter och rör någon gång.
  5. Häll upp lassin i en stor kanna eller två kannor.
  6. Servera direkt i glas med is. Eller ställ i kylen att bli kall.
  7. Garnera ev. med lite mynta eller kardemumma på toppen vid servering.
  8. Mangolassin håller sig några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer