Smoothie med banan, jordgubbar och blåbär

Du kan ta färska eller frysta jordgubbar och blåbär. Ica har också färdiga små påsar med fryst banan, jordgubbar och blåbär perfekta till smoothie. Här med naturell yoghurt, färskpressad apelsinjuice och en nypa socker.

Ta mandelmjölk eller Oatly fraiche om du vill ha en vegan variant. 

Annat man kan variera smoothien med är kvarg, matyoghurt, äppeljuice, blodapelsinjuice, ananasjuice, mangojuice, mandelmjölk, sojamjölk, Oatly havremjölk, Oatly fraiche, rismjölk, filmjölk, vatten, vaniljglass, yoghurtglass, sorbet eller något annat du gillar. Vidare kan man ha i andra bär som hallon, björnbär eller vinbär samt frukt som mango eller melon. 

Vill du ha lite twist på smaken så tillsätt en halv tsk finriven färsk ingefära; något krm kanel; 1 krm vaniljsocker; eller gör en indisk variant med ett halvt krm gurkmeja, ingefära, mald koriander samt kanel. 

Ska man bara mixa ett glas smoothie så kan du göra det i en begagnad syltburk eller annan smal skål eller behållare med en stavmixer. Dubblar du receptet kan du ta en stor vattenkanna eller liknande. Kannan med smoothie håller sig övertäckt i kylen i flera dagar. 

Använder du frysta bär och fryst banan så får du en jättegod sorbet-liknande smoothie. 

1 glas blåbärssmoothie

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 1 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 banan
  • 1 dl tärnade jordgubbar
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1,5 dl apelsinjuice
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar och tärna dem. Skala och skiva bananen.
  2. Mät upp blåbär och de andra ingredienserna i en burk eller behållare och mixa slät med en stavmixer. Eller mixa i en blender eller matberedare.
  3. Häll upp i glas och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer