Rabarberfool
Rabarberfool med smält rabarber varvad med vispad grädde och kaksmulor toppad med jordgubbar.
En lättlagad och enkel men festlig dessert inspirerad av den engelska klassiska efterrätten Fool.
Tillagning
- Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den. Lägg rabarbern med vatten och socker i en kastrull med tjock botten. Koka rabarbern i ca 10 minuter. Rör om då och då. Sätt åt sidan att svalna samt kallna.
- Vispa grädden medelhård med vaniljsocker. Vänd i matyoghurten.
- Krossa eller smula kakorna och lägg i en skål eller djup tallrik.
- Fördela och varva kaksmulor, rabarber och grädde i lager i glas eller skålar.
- Du kan förbereda rabarber och grädde i god tid. Även färdiga portioner kan förberedas och förvaras i kylen med plastfilm.
- Skölj och skär jordgubbarna i skivor men låt de gärna sitta ihop upptill och de gröna bladen vara kvar.
- Toppa med kaksmulor och jordgubbe på varje portion.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt både till vardags, fest och buffé.
- Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen övertäckta. Vänta till servering med kaksmul och jordgubbar på toppen.
- Som glas kan du ta valfria höga coupe-glas, låga glas, whiskyglas, drinkglas, martiniglas, vinkupor eller liknande men även andra skålar eller portionsformar.
Varianter
- Kan även garneras med andra bär som blåbär, hallon, vinbär, körsbär, björnbär eller hjortron. Du kan även varva bär i efterrätten.
- Som garnering kan man även riva över vit choklad, mjölkchoklad, mörk choklad, ätliga blommor, citonmeliss, mynta, rostade mandelspån och/eller rostade cocosflakes.
Val av kakor
Jag tog hembakta havrekakor. Du kan köpa färdiga eller baka egna kakor. Fler förslag på kakor som passar är Ballerina, Oreo, Biscoff, chocolate chip cookies, Digestive, Finska pinnar, bondkakor, sirapskakor, havreflarn, maränger eller mördegskakor.
Varianter
- Jag hade även lite matyoghurt i grädden men det är valfritt och kan ersättas med 0,5 dl grädde extra.
- Matyoghurt kan bytas mot vaniljsås, vaniljvisp, vaniljyoghurt, Kesella dessertkvarg vanilj (uteslut då vaniljsocker) eller mascarpone.
- Rabarbern kan smaksättas när den kokas med en tsk krossad kardemumma eller 1 bit hel kanel.
- Fler desserter i samma stil är björnbärsfool, rabarbertrifle, rabarberdessert med färskost, smält rabarber med glass eller rabarbergrädde med biscottis och Amaretto.
Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal