Rabarberfool

Rabarberfool med smält rabarber varvad med vispad grädde och kaksmulor toppad med jordgubbar.

En lättlagad och enkel men festlig dessert inspirerad av den engelska klassiska efterrätten Fool.

4 portioner rabarberfool

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram rabarber, rensad och strimlad
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl matyoghurt, turkisk eller grekisk
  • 1 krm vaniljsocker
  • 3 dl kaksmulor ex. havrekakor
  • 4 jordgubbar till garnering

Tillagning

  1. Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den. Lägg rabarbern med vatten och socker i en kastrull med tjock botten. Koka rabarbern i ca 10 minuter. Rör om då och då. Sätt åt sidan att svalna samt kallna.
  2. Vispa grädden medelhård med vaniljsocker. Vänd i matyoghurten.
  3. Krossa eller smula kakorna och lägg i en skål eller djup tallrik.
  4. Fördela och varva kaksmulor, rabarber och grädde i lager i glas eller skålar.
  5. Du kan förbereda rabarber och grädde i god tid. Även färdiga portioner kan förberedas och förvaras i kylen med plastfilm.
  6. Skölj och skär jordgubbarna i skivor men låt de gärna sitta ihop upptill och de gröna bladen vara kvar.
  7. Toppa med kaksmulor och jordgubbe på varje portion.
Garnera med en jordgubbe du skurit i skivor men låtit det gröna vara kvar. Eller valfria bär, riven vit choklad, ätliga blommor, citronmeliss eller liknande.
Garnera med en jordgubbe du skurit i skivor men låtit det gröna vara kvar. Eller valfria bär, riven vit choklad, ätliga blommor, citronmeliss eller liknande.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt både till vardags, fest och buffé.
  • Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen övertäckta. Vänta till servering med kaksmul och jordgubbar på toppen.
  • Som glas kan du ta valfria höga coupe-glas, låga glas, whiskyglas, drinkglas, martiniglas, vinkupor eller liknande men även andra skålar eller portionsformar.

Varianter

  • Kan även garneras med andra bär som blåbär, hallon, vinbär, körsbär, björnbär eller hjortron. Du kan även varva bär i efterrätten.
  • Som garnering kan man även riva över vit choklad, mjölkchoklad, mörk choklad, ätliga blommor, citonmeliss, mynta, rostade mandelspån och/eller rostade cocosflakes.

Val av kakor

Jag tog hembakta havrekakor. Du kan köpa färdiga eller baka egna kakor. Fler förslag på kakor som passar är Ballerina, Oreo, Biscoff, chocolate chip cookies, Digestive, Finska pinnar, bondkakor, sirapskakor, havreflarn, maränger eller mördegskakor.

Varianter

Sötsyrlig rabarber, krämig vispad grädde och knapriga kaksmulor toppad med jordgubbe blir en lätt men supergod efterrätt.
Sötsyrlig rabarber, krämig vispad grädde och knapriga kaksmulor toppad med jordgubbe blir en lätt men supergod efterrätt.

E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07

Tillbehör och liknande: