Smält rabarber med glass
En enkel och lättlagad dessert med smält rabarber serverad i glas med två sorters glass, kaksmulor och mandel på toppen.
Tillagning
- Skölj och strimla rabarbern. Har den grov stam kan du skala den.
- Lägg rabarbern med smör och socker i en kastrull med tjock botten.
- Koka rabarbern i ca 10 minuter. Rör om då och då. Sätt åt sidan att svalna.
- Smält smör i en non-stick stekpanna. Smula i mandelmassa och flagad mandel.
- Värm mandelblandningen på medelvärme under omrörning tills den får lite färg och smular sig. Sätt åt sidan att svalna.
- Fördela rabarbern i glasen samt toppa med smulade kakor. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
- Lägg i en kula vaniljglass och en kula chokladglass eller enligt tycke till servering.
- Krossa mandeln till grova bitar och toppa med den.
Serveringsförslag
- Passar som enkel dessert både till vardags som fest.
- Kan förberedas med rabarber och kaksmulor i glasen. Ställ i kylen. Sedan toppar du med glass och mandel till servering.
Tips
Som glas kan du ta låga breda whiskyglas, drinkglas, vinkupor eller liknande men även andra skålar eller portionsformar.
Varianter
- Som glass kan du blanda vaniljglass och chokladglass eller ta enbart vaniljglass. Eller blanda efter tycke.
- Som kaksmulor kan du ta valfria kakor - köpta eller hembakta som chocolate chip cookies, Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor.
- Istället för köpt flagad mandel kan du skålla egen mandel och hacka.
- Vidare kan man ha i en klick vispad grädde, färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller frukt som skivad banan.
- Rabarbern kan smaksättas med en tsk krossad kardemumma eller något krm kanel.
- Fler desserter i samma stil är smält rabarber med havresmul och grädde, rabarberdessert med färskost eller rabarbertrifle.
Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal