Rabarberkaka med toscatäcke

Introduktion och förberedelse

Rabarberkaka med toscatäcke är en variant på rabarberpaj med rabarber i botten men täckt med toscasmet istället för smuldeg. En slags rabarbertosca eller rabarbertoscapaj.

Toscasmeten kokar du ihop av hackad mandel, grädde, smör och lite mjöl.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert men också till fika och buffé.
  • God varm eller ljummen med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde.

Varianter

  • Du kan skålla egna mandlar men det går också bra utan att skala mandeln eller att använda köpt flagad mandel.
  • Kakan blir också god om du blandar eller byter rabarber mot äpplen.
  • Byt nötter mot kokos för ett kokostäcke.

6 portioner rabarberkaka med toscatäcke

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 450 gram rabarber, gärna späd rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk socker
  • 2 krm kanel (valfritt)
  • 1 msk smör till formen
  • TOSCASMET: 100 gram smör
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram flagad sötmandel eller skållad grovhackad mandel
  • 2 msk grädde
  • 3 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med lite smör.
  3. Strimla rabarbern fint och lägg i pajformen.
  4. Strö över potatismjöl, socker samt kanel och blanda runt. Sprid ut i ett jämnt lager.
  5. TOSCASMET: Smält smöret tillsammans med grädde och socker.
  6. Rör ner mandeln blandad med mjölet och rör ihop. Ta av från värmen och sätt åt sidan.
  7. Fördela toscasmeten över rabarbern.
  8. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 27 minuter tills den fått fin färg och är knäckig på ytan. Passa så den ej bränns.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  10. Servera den varm eller ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-23

Tillbehör och liknande: