Rabarberkaka med toscatäcke
Rabarberkaka med toscatäcke är en variant på rabarberpaj med rabarber i botten men täckt med toscasmet istället för smuldeg. En slags rabarbertosca eller rabarbertoscapaj.
Toscasmeten kokar du ihop av hackad mandel, grädde, smör och lite mjöl.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med lite smör.
- Strimla rabarbern fint och lägg i pajformen.
- Strö över potatismjöl, socker samt kanel och blanda runt. Sprid ut i ett jämnt lager.
- TOSCASMET: Smält smöret tillsammans med grädde och socker.
- Rör ner mandeln blandad med mjölet och rör ihop. Ta av från värmen och sätt åt sidan.
- Fördela toscasmeten över rabarbern.
- Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 27 minuter tills den fått fin färg och är knäckig på ytan. Passa så den ej bränns.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Servera den varm eller ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert men också till fika och buffé.
- God varm eller ljummen med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass eller vispad grädde.
Varianter
- Du kan skålla egna mandlar men det går också bra utan att skala mandeln eller att använda köpt flagad mandel.
- Kakan blir också god om du blandar eller byter rabarber mot äpplen.
- Byt nötter mot kokos för ett kokostäcke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal