Jordgubbar med mascarpone och kex

Introduktion och förberedelse för tillagning

Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost - mascarpone, grädde och florsocker varvat med krossade kex som Digestivekex.

Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor eller andra biscottis; glassrån; eller småkakor som finska pinnar, knäckflarn, drömmar eller havrekakor; eller Savoiardi-kex - samma kex som används till Tiramisu.

Garnera gärna med rivet limeskal eller citronmeliss.

Du kan även använda fantasin och ta det du gillar som krossat godis som M&M, Marianne, riven vit- mörk- eller mjölkchoklad, hackad rostad mandel, kokos, pistagenötter eller strössel med mera.

I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.

En god och enkel italiensk dessert.

Att dricka till

Passar med ett glas sött dessertvin som förslagsvis Vin Santo eller recioto från Italien.

4 portioner jordgubbar med mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 400 gram jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 150 gram mascarpone-ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 lime
  • 8 Digestivekex

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar.
  2. Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
  3. Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
  4. Pressa limesaften över jordgubbarna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
  7. Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
  8. Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.