Jordgubbar med mascarpone och kex

Introduktion och förberedelse

Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost - mascarpone, grädde och florsocker varvat med krossade kex som Digestivekex.

En god och enkel italiensk dessert.

Garnera gärna med rivet limeskal eller citronmeliss.

Varianter

  • Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor eller andra biscottis; glassrån; eller småkakor som finska pinnar, knäckflarn, drömmar eller havrekakor; eller Savoiardi-kex - samma kex som används till Tiramisu.
  • Du kan även använda fantasin och ta det du gillar som krossat godis som M&M, Marianne, riven vit- mörk- eller mjölkchoklad, hackad rostad mandel, kokos, pistagenötter eller strössel med mera.
  • I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.

Att dricka till

Passar med ett glas sött dessertvin som förslagsvis Vin Santo eller recioto från Italien.

4 portioner jordgubbar med mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 400 gram jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 150 gram mascarpone-ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 lime
  • 8 Digestivekex

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar.
  2. Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
  3. Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
  4. Pressa limesaften över jordgubbarna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
  7. Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
  8. Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-12