Jordgubbar med mascarpone och kex
Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost - mascarpone, grädde och florsocker varvat med krossade kex som Digestivekex.
En god och enkel dessert inspirerad av Italien.
Garnera gärna med rivet limeskal eller citronmeliss.
Tillagning
- Rensa och skölj jordgubbar.
- Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
- Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
- Pressa limesaften över jordgubbarna.
- Vispa grädden hård.
- Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
- Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
- Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
Varianter
- Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor eller andra biscottis; glassrån; eller småkakor som finska pinnar, knäckflarn, drömmar eller havrekakor; eller Savoiardi-kex - samma kex som används till Tiramisu.
- Du kan även använda fantasin och ta det du gillar som krossat godis som M&M, Marianne, riven vit- mörk- eller mjölkchoklad, hackad rostad mandel, kokos, pistagenötter eller strössel med mera.
- I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.
Att dricka till
Passar med ett glas sött dessertvin som förslagsvis Vin Santo eller recioto från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal