Jordgubbar med mascarpone och kex
Introduktion och förberedelse
Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost - mascarpone, grädde och florsocker varvat med krossade kex som Digestivekex.
En god och enkel dessert inspirerad av Italien.
Garnera gärna med rivet limeskal eller citronmeliss.
Varianter
- Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor eller andra biscottis; glassrån; eller småkakor som finska pinnar, knäckflarn, drömmar eller havrekakor; eller Savoiardi-kex - samma kex som används till Tiramisu.
- Du kan även använda fantasin och ta det du gillar som krossat godis som M&M, Marianne, riven vit- mörk- eller mjölkchoklad, hackad rostad mandel, kokos, pistagenötter eller strössel med mera.
- I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.
Att dricka till
Passar med ett glas sött dessertvin som förslagsvis Vin Santo eller recioto från Italien.

Tillagning
- Rensa och skölj jordgubbar.
- Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
- Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
- Pressa limesaften över jordgubbarna.
- Vispa grädden hård.
- Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
- Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
- Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal