Jordgubbar med mascarpone och kex

Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost - mascarpone, grädde och florsocker varvat med krossade kex som Digestivekex.

Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor eller andra biscottis; glassrån; eller småkakor som finska pinnar, knäckflarn, drömmar eller havrekakor; eller Savoiardi-kex - samma kex som används till Tiramisu.

Garnera gärna med rivet limeskal eller citronmeliss.

Du kan även använda fantasin och ta det du gillar som krossat godis som M&M, Marianne, riven vit- mörk- eller mjölkchoklad, hackad rostad mandel, kokos, pistagenötter eller strössel med mera.

I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.

En god och enkel italiensk dessert.

Att dricka till

Passar med ett glas sött dessertvin som förslagsvis Vin Santo eller recioto från Italien.

4 portioner jordgubbar med mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 400 gram jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 150 gram mascarpone-ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 lime
  • 8 Digestivekex

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar.
  2. Skär dem i mindre bitar eller halvor. Lägg i en skål.
  3. Skölj limefrukten och finriv lite av skalet ner med jordgubbarna.
  4. Pressa limesaften över jordgubbarna.
  5. Vispa grädden hård.
  6. Tillsätt och vispa ut mascarpone-osten, florsocker samt fröna från vaniljstången.
  7. Varma grovt krossade Digestivekex, mascarponekräm och jordgubbar i portionsglas eller skålar.
  8. Servera jordgubbarna med mascarponen direkt. Garnera ev. med mer finrivet limeskal eller färsk citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer