Björnbärsfool

Introduktion och förberedelse

Min variant på björnbärsfool - en enkel björnbärsefterrätt med vispad grädde blandad med björnbär, socker, vanilj och lime som varvas med kaksmulor av valfri sort.

Fool är en engelsk efterrätt där man mosar bär eller frukt med lite socker samt blandar med vaniljsås eller vispad grädde. Här även varvad med knapriga krossade kakor.

Serveringsförslag

Passar som enkel dessert till vardags och fest.

Garnering

Förutom några hela björnbär och kaksmulor så kan man även garnera med gröna blad som citronmeliss eller mynta, ätliga blommor och/eller rostad flagad mandel eller kokosflakes.

Tips

  • Kan förberedas och förvaras i kylen och blir bara godare efter någon timme.
  • Receptet är lätt att dubbla till fest och kan då läggas upp portionsvis i mindre formar av plast. Kan göras några timmar innan servering och förvaras i kyl på bricka. Garnera till servering med extra bär och kaksmulor samt citronmeliss.
  • Du kan servera desserten i glas typ låga dricksglas, tumblers, vinkupor, martiniglas, margaritaglas, skålar, coupe-glas eller skålar för glass.

Val av kakor

Varianter

  • Byt björnbär mot andra bär som krusbär, svarta vinbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blåbär. Eller smält rabarber.
  • Lime kan bytas mot citron.
  • Istället för färska bär kan du använda frysta tinade bär.
  • Vaniljsocker är valfritt.

4 portioner björnbärsfool

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 250 gram färska bär som björnbär
  • 0,75 dl florsocker eller strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 lime
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 kakor ex. ICA Smörbakade Cookies choklad

Tillagning

  1. Mosa björnbär med socker samt vaniljsocker i en skål. Spara ca 12 björnbär till garnering.
  2. Dela och pressa saften ur limefrukten och tillsätt den.
  3. Vispa grädden medelhård i en stor skål.
  4. Krossa kakor grovt i en skål.
  5. Vänd ner björnbären i grädden.
  6. Varva och fördela grädde och kaksmulor i fyra glas. Toppa med några kaksmulor.
  7. Garnera med några hela björnbär på toppen - förslagsvis 3 i varje glas.
  8. Hit kan du förbereda. Låt gärna stå i kylen 20-60 minuter och sätta sig innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-14

Tillbehör och liknande recept: