Bondkakor
Baka goda bondkakor till kafferep, fika, utflykt eller kakbord.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop kakdegen av vetemjöl, socker, sirap, bikarbonat, vatten, havregryn, smör och tranbär (valfritt) till en fast kakdeg.
- Rulla runda bollar av kakdegen som du sedan plattar ut på plåten så att de blir ca 5 cm i diameter. Ett tips är annars att dela degen i två rullar - ca 5 cm diameter. Rulla in dem i gladplast och kyl dem en halvtimme. Skär sedan ut kakor ca 0,5 tjocka och grädda enligt nedan.
- Grädda i 6 - 7 min tills kakorna blivit gyllenbruna, mitt i ugnen.
Varianter
Gott i är tranbär - speciellt till julen - men det är valfritt.
De kan också doppad i vit choklad. Smält 250 gram vit choklad och låt kakorna svalna. Doppa halva kakan i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt svalna, kallna och stelna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal