Bondkakor

Baka goda bondkakor till kafferep, fika, utflykt eller kakbord.

ca 42 st bondkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl havregryn
  • 200 g smör eller margarin, mjukt och rumstempererat
  • 1 påse tranbär ca 150 gram (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop kakdegen av vetemjöl, socker, sirap, bikarbonat, vatten, havregryn, smör och tranbär (valfritt) till en fast kakdeg.
  3. Rulla runda bollar av kakdegen som du sedan plattar ut på plåten så att de blir ca 5 cm i diameter. Ett tips är annars att dela degen i två rullar - ca 5 cm diameter. Rulla in dem i gladplast och kyl dem en halvtimme. Skär sedan ut kakor ca 0,5 tjocka och grädda enligt nedan.
  4. Grädda i 6 - 7 min tills kakorna blivit gyllenbruna, mitt i ugnen.
Bondkakorna doppade med vit choklad.
Extra festliga bondkakor doppade i vit choklad.

Varianter

Gott i är tranbär - speciellt till julen - men det är valfritt.

De kan också doppad i vit choklad. Smält 250 gram vit choklad och låt kakorna svalna. Doppa halva kakan i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt svalna, kallna och stelna.

E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-07