Pannacotta med citronlikör
En god italiensk dessert här med yoghurt och grädde smaksatt med citronlikör. Pannacottan kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen.
Du kan använda köpt citronlikör eller gör egen citronlikör.
Tillagning
- Blötlägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten.
- Vispa ihop yoghurt med florsocker, grädde och likör.
- Krama ur gelatinbladen och lägg i en liten kastrull. Tillsätt en tredjedel av yoghurtblandningen och värm under omrörning
- tills gelatinet smält ut. Det ska ej koka upp. Ta åt sidan att svalna.
- Blanda ihop gelatinblandningen med resten av yoghurtblandningen i en skål.
- Häll i serveringsglas eller skålar - förslagsvis 4 stycken portionsformar.
- Kyl Panna Cottan i 3 - 4 timmar så att den stelnar.
- Vid servering så garnerar du pannacottan om du vill ex. som på bilden med grovt krossad kanderad mandel.
Med eller utan alkohol
Tänk på att desserten innehåller alkohol. Serveras ej till barn.
Vill du göra en alkoholfri variant så kan du ta köpt eller hemgjord citronsaft istället för citronlikör.
Till många
Receptet kan också dubbleras och fyllas i små glas och serveras som mini-desserter på ex. en buffé.
Garnering
Några förslag är: krossad kanderad mandel eller nötter, krossat polkagrisgodis, krossade karameller eller lakritsgranulat, lakritssirap, kokosflakes, riven vit choklad, krossad choklad, strössel eller annan garnering.
Rivet citronskal, zest eller citronskal du skuret i smala strimlor och lagt någrat timmar i kallt vatten se de krullar sig passar också att garnera med. Eller sylta citronskal som dessa apelsinskal.
Fint är även färska bär som björnbär, hallon, passionsfruktspulp eller valfri garnering.
Att dricka till
Vintips till pannacottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller citronlikör eller annan likör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal