Pannacotta med citronlikör

Introduktion och förberedelse

En god italiensk dessert här med yoghurt och grädde smaksatt med citronlikör. Pannacottan kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen.

Du kan använda köpt citronlikör eller gör egen citronlikör.

Med eller utan alkohol

Tänk på att desserten innehåller alkohol. Serveras ej till barn.

Vill du göra en alkoholfri variant så kan du ta köpt eller hemgjord citronsaft istället för citronlikör.

Till många

Receptet kan också dubbleras och fyllas i små glas och serveras som mini-desserter på ex. en buffé.

Garnering

Några förslag är: krossad kanderad mandel eller nötter, krossat polkagrisgodis, krossade karameller eller lakritsgranulat, lakritssirap, kokosflakes, riven vit choklad, krossad choklad, strössel eller annan garnering.

Rivet citronskal, zest eller citronskal du skuret i smala strimlor och lagt någrat timmar i kallt vatten se de krullar sig passar också att garnera med. Eller sylta citronskal som dessa apelsinskal.

Fint är även färska bär som björnbär, hallon, passionsfruktspulp eller valfri garnering.

Att dricka till

Vintips till pannacottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller citronlikör eller annan likör.

En variant på citronpannacotta som får god smak av citronlikör.
En variant på citronpannacotta som får god smak av citronlikör. Gott är att garnera med knapriga kanderade mandlar eller andra nötter samt citronmeliss. Man kan även ha bär eller valfri garnering - se förslag ovan. Utmärkt med sött dessertvin till.

4 portioner pannacotta med citronlikör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 2 blad gelatin
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk citronlikör

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten.
  2. Vispa ihop yoghurt med florsocker, grädde och likör.
  3. Krama ur gelatinbladen och lägg i en liten kastrull. Tillsätt en tredjedel av yoghurtblandningen och värm under omrörning
  4. tills gelatinet smält ut. Det ska ej koka upp. Ta åt sidan att svalna.
  5. Blanda ihop gelatinblandningen med resten av yoghurtblandningen i en skål.
  6. Häll i serveringsglas eller skålar - förslagsvis 4 stycken portionsformar.
  7. Kyl Panna Cottan i 3 - 4 timmar så att den stelnar.
  8. Vid servering så garnerar du pannacottan om du vill ex. som på bilden med grovt krossad kanderad mandel.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-07