Havreflarn

Havreflarn är goda, tunna och knäckiga småkakor. Goda till fika på kakfat, till desserter och att garnera med.

Flarnen kan också doppas i smält choklad - då brukar de rullas ihop till en rulle och halva änden doppas i smält choklad eller så doppar du lite på varje ände. Då kan flarnen också fyllas med smörkräm eller hårt vispad vaniljvisp.

Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.

En variant är att baka knäckflarn, mandelkorgar eller mandelflarn med mer mandel.

25 st havreflarn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Smält fett i en stor kastrull. Ta av från plattan och rör ner resterande ingredienser till en jämn smet.
  3. Lägg upp två plåtar med bakplåtspapper och klicka ut en halv matsked med mellanrum, cirka 8 cm mellan varje klick (smeten flyter ju ut till flarn när den gräddas). Du kan ev. rulla ihop degen till bollar och platta ut något så blir de extra runda och fina havreflarn.
  4. Grädda dina havreflarn 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
  5. Låt havreflarnen svalna på bakplåtspapperet så att de stelnar. Om du vill böja dem, lossa dem då med en liten kniv och böj dem över något runt som borstskaft eller liknande.
  6. Förvara havreflarn torrt ex. i en kakburk annars mjuknar de något och blir sega (men ännu goda). De kan också frysas.
E-mail
Medel: 3.9 (73 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.