Havreflarn

Havreflarn är goda, tunna och knäckiga småkakor. Havreflarn kan också doppas i smält choklad - då brukar de rullas ihop till en rulle och halva änden doppas i smält choklad eller så doppar du lite på varje ände. Då kan flarnen också fyllas med smörkräm eller hårt vispad vaniljvisp.

Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.

25 st havreflarn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Smält fett i en stor kastrull. Ta av från plattan och rör ner resterande ingredienser till en jämn smet.
  3. Lägg upp två plåtar med bakplåtspapper och klicka ut en halv matsked med mellanrum, cirka 8 cm mellan varje klick (smeten flyter ju ut till flarn när den gräddas). Du kan ev. rulla ihop degen till bollar och platta ut något så blir de extra runda och fina havreflarn.
  4. Grädda dina havreflarn 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
  5. Låt havreflarnen svalna på bakplåtspapperet så att de stelnar. Om du vill böja dem, lossa dem då med en liten kniv och böj dem över något runt som borstskaft eller liknande.
  6. Förvara havreflarn torrt ex. i en kakburk annars mjuknar de något och blir sega (men ännu goda). De kan också frysas.
E-mail
Medel: 4 (67 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept