Havreflarn

Havreflarn är goda, tunna och knäckiga småkakor. Havreflarn kan också doppas i smält choklad - då brukar de rullas ihop till en rulle och halva änden doppas i smält choklad eller så doppar du lite på varje ände. Då kan flarnen också fyllas med smörkräm eller hårt vispad vaniljvisp.

Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.

25 st havreflarn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Smält fett i en stor kastrull. Ta av från plattan och rör ner resterande ingredienser till en jämn smet.
  3. Lägg upp två plåtar med bakplåtspapper och klicka ut en halv matsked med mellanrum, cirka 8 cm mellan varje klick (smeten flyter ju ut till flarn när den gräddas). Du kan ev. rulla ihop degen till bollar och platta ut något så blir de extra runda och fina havreflarn.
  4. Grädda dina havreflarn 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
  5. Låt havreflarnen svalna på bakplåtspapperet så att de stelnar. Om du vill böja dem, lossa dem då med en liten kniv och böj dem över något runt som borstskaft eller liknande.
  6. Förvara havreflarn torrt ex. i en kakburk annars mjuknar de något och blir sega (men ännu goda). De kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.1 (32 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer