Jordgubbar med vit choklad
Bjud på varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad och lite flagad mandel.
En slags jordgubbsgino som är enkel, god, lättlagad och kan förberedas till efterrätt eller dessert i god tid.
Gratineras till servering 2-3 minuter under grillen i ugnen och serveras sedan direkt.
Tillagning
- Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i fjärdedelar eller skivor.
- Sprid ut dem i en ugnssäker form för två eller i två ugnssäkra portionsformar.
- Riv eller hacka den vita chokladen grovt och strö den över jordgubbarna. Strö över lite rostad flagad mandel. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
- Sätt ugnen på grill 250 grader.
- Ställ in jordgubbarna ca 10 cm under grillelementet och gratinera jordgubbarna så att den vita chokladen och mandeln får ljus brun färg här och där. Det tar ca 2-3 minuter. Akta så de inte bränns.
- Ta ut och servera jordgubbarna varma med 1-2 kulor vaniljglass per portion.
Serveringsförslag
- Gott med köpt eller hemgjord vaniljglass till.
- Kan garneras med citronmeliss.
Kan förberedas
Du kan förbereda fram till gratineringen och förvara jordgubbarna övertäckta med lite gladplast i kylen några timmar innan servering.
Glassen kan också förberedas och kulas eller skedas upp i en skål eller små portionsformar att ta fram till servering.
Varianter
- Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
- Ett liknande förslag är att laga Gino med jordgubbar, kiwi, banan och vindruvor eller ta enbart hallon för en hallongino.
- Du kan laga en vegan variant med vegan vit choklad och sojaglass vanilj till.
Val av ingredienser
Välj gärna svenska mogna jordgubbar.
Välj vidare gärna fin vit choklad som Lindt eller Valrhona. Vita chokladknappar, vit bakchoklad, vit blockchoklad, Marabou vit eller liknande vit choklad går också bra. Vanlig mjölkchoklad blir också gott.
Jag köpte rostad flagad mandel men du kan även göra egen skållad mandel du strimlar och rostar i en torr non-stick stekpanna ljust bruna.
Att dricka till
Som vin passar ett sött dessertvin som Sauternes, Icewein, Trockenbeerenauslese eller Tokaji.
Uppskattat näringsvärde per portion: 247 kcal