Mördegskakor

Grundrecept på mördeg som kan användas till massor av goda småkakor, som pajdeg och pajskal.

ca 50 st mördegskakor

 • Förberedelse: 35 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 55 min

Ingredienser

 • 200 gram smör
 • 60 gram eller ca 3/4 dl strösocker
 • 4 dl vetemjöl, ca 250 gram
 • 1 äggula (valfritt)

Tillagning

 1. Du kan mikra smöret lite innan så att det är lite rumsvarmt.
 2. FÖR HAND: Lägg mjölet i en hög på ett bakbord och lägg tärnat smör samt socker samt äggula i mitten. Täck med mjölet och hacka ihop med en kniv och arbeta sedan ihop degen med händerna.
 3. I MATBEREDARE: tärna smöret och kör med kniven med sockret samt tillsätt äggula och sedan mjölet. Arbeta ihop till en deg.
 4. Mördeg ska inte knådas utan nu ska du lägga in degen i lite gladplast och lägg i kylen att kallna ca 30 minuter så blir den lättare att arbeta med sedan.
 5. Nu kan du forma kakor, fylla pajskal eller små formar med degen. Ex. så kan du kavla ut degen och stansa ut rundlar. Eller rulla degen till en rulle och skära 0,5 cm breda kakor. Eller göra avlånga 2 cm breda ormar som du skär i kakor (typ finska pinnar).
 6. Baka mördegskakorna på 200-225 grader vanlig ugn i 5-10 minuter tills kakorna fått fin färg.
 7. FINSKA PINNAR: tillsätt 5 malda bittermandlar i degen. Rulla till fingertjocka stänger och skär i bitar, pensla med uppvispat ägg och garnera med hackad mandel och pärlsocker.
 8. SCHACKRUTOR: tillsätt 2 msk kakaopulver i halva degen och 1 msk vaniljsocker i andra degen. Dela kakaodegen i två delar och rulla ut dem i längder. Gör likadant med den ljusa delen och rulla sedan ihop de fyra delarna så att det blir en rutig rulle. Skär degen i 0,5-1 cm tjocka skivor.
 9. STRASSBURGARE: Gör degen med florsocker och spritsa ut kakor som ringar eller andra former. Pudra över florsocker när de är kalla. Eller garnera med gelé som hallongelé eller sylt.
 10. MANDELFORMAR: tryck ut deg i mandelformar. Låt svalna i formarna.
 11. SYLTKAKOR: Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med en rundel på hälften av degen. Grädda dem och låt kallna. Ta andra halvan av degen och ta ut runda kakor men gör också ett hål i mitten med en fingerborg. Pensla med ägg. Baka och låt svalna. Lägg ihop kakornas botten med en klick gelé, typ hallongelé i mitten på botten och sedan toppar du med kakan med hålet.
 12. BRYSSELKEX: Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
 13. Slå ev. in degrullarna i plastfilm och lägg i kylen ca en halv till en timme. Då stelnar degen och är lättare att skiva upp i fina rundlar. Blanda ev. strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål. Ta ut degrullarna och pensla med ett uppvispat ägg. Häll ut 1 dl pärlsocker på en bricka eller bänk och rulla degrullarna i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen. Skiva degrullen i ca 0,5 cm tjocka rundlar och lägg dem med några cm mellanrum på bakplåtspapper. Baka enligt ovan.
Nygjord mördeg i skål
Gör egen mördeg av smör, socker och vetemjöl. Knåda ihop hastigt och använd till pajskal, tarteletter, mazariner och andra kakor.
Jordgubbsgrottor bakade med mördeg
Grottor som jordgubbsgrottor eller hallongrottor kan också bakas i formar med mördegen.

Några förslag att använda mördegen till:

På bilden Finska pinnar bakade av mördeg och med topping av pärlsocker och nötter.

Mördegen utbakad till Finska pinnar på tallrik
Ett grundrecept på mördeg du kan baka många sorters kakor på som Finska pinnar ovan eller ha till pajskal, skal i formar till mandelmusslor, mazariner eller polyneer med mera.

E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-14