Skinkschnitzel

Skinkschnitzel med klyftpotatis, citron samt grönsallad. Andra goda tillbehör som passar med schnitzel är svampsås, tomatsås, ärtor och kokta grönsaker.
Det finns ex. färdigskivade schnitzlar av bog som passar bra att panera. Annars kan man köpa en hel bit skinka och skiva samt banka ut själv.

4 portioner skinkschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram skinkschnitzlar
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 30 gram smör
  • 0,75 dl majsolja
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 citron
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater

Tillagning

  1. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatis. Skala den om den har fult skal. Skär i klyftor och vänd med en msk olja i en stor ugnsform eller stor stekpanna. Stek i ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Knäck och vispa ihop äggen i en skål.
  4. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  6. Banka ev. ut schnitzlarna med en köttklubba så tunt du önskar.
  7. Värm en stor stekpanna med smör och olja.
  8. Vänd köttet i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  9. Lägg i stekpannan och sänk värmen till något över medelvärme. Du vill steka fläskköttet helt genomstekta men ej bränna paneringen så stek på båda sidor på låg värme ca 15 minuter totalt. Ett alternativ är att steka dem klart i ugnen några minuter.
  10. Skölj och skär tomater i tärningar.
  11. Skölj sallad och blanda med tomaterna.
  12. Skölj och skär citronen i klyftor.
  13. Skär ett snitt en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.
  14. Servera schnitzlarna med önskade tillbehör, förslagsvis klyftpotatisen, grönsallad och citronklyfta.
E-mail
Medel: 2 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer