Spätzle

Spätzle är en tysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
I södra Tyskland och Österrike serveras spätzle till vardags som tillbehör till det mesta, exempelvis till kötträtter (likt kokt potatis i Sverige) och köttgrytor som gulasch, skinkstek med gräddsås, rumpstek med skysås osv. En annan vanlig spätzlerätt är Käsespätzle - spätzle med ost - då varvar man spätzlen med riven ost och gratinerar i ugnen samt serverar med brynt eller rostad lök på toppen.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering. Kokt kall spätzle kan också frysas i fryspåsar. Ta ur dem ur plastpåsarna och tina utspridda på en bricka under en handduk.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike. Det går att göra spätzle på gammalt vis med deg som breds ut på en skärbräda och skärs med kniv men det är svårt (då ska degen vara lite fastare). Spätzledegen ska slås luftig med en slev i minst 10 minuter men du kan också prova med en elvisp.
Räkna med 1-1,5 medelstora ägg per person.

6 portioner spätzle

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 ägg
  • 1 liter vetemjöl
  • 2 dl mineralvatten med kolsyra eller vanligt vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Knäck äggen i en stor bunke.
  2. Rör i mjöl med en träslev. Spätzledegen ska vara lös, seg och klibbig. Tillsätt ev. mer ägg eller mineralvatten eller vanligt vatten så att degen blir sådan. Inte tjock som pastadeg utan lösare och klibbig.
  3. Tillsätt salt samt ev. peppar.
  4. Rör degen kraftigt och slå med sleven så att det kommer in luft i degen i 10 minuter. Ställ degen åt sidan att vila.
  5. Koka upp en stor kastrull fylld till ca 3/4 med vatten och ca 1 msk salt.
  6. Förbered en stor bunke med kallt vatten vid sidan. En hålslev, durkslag och en bricka med två rena kökshanddukar.
  7. Spätzlen kokar du i omgångar. Ta spätzlepressen eller hyveln och fyll så mycket deg som får plats. Degen är seg och svårarbetad men det är som det ska vara. Pressa eller hyvla och tryck ner degen i strimlor, skär ev. av med en kniv några cm långa strimlor ner i det kokande vattnet. Låt koka upp och koka spätzlen någon minut.
  8. Under tiden fyller du på spätzlepressen eller hyveln med ny deg.
  9. Ta upp den kokta spätzlen från vattnet med en hålslev och lägg dem i bunken med kallt vatten.
  10. Ta den påfyllda spätzlepressen eller hyveln och pressa, tryck återigen ner spätzledeg i strimlor i det
  11. kokande vattnet. Koka någon minut.
  12. Ta under tiden upp spätzlen från det kalla vattnet med hålsleven och lägg i ett durkslag och skaka ur vattnet samt ställ att rinna av. Lägg sedan spätzlen på en handduk på en bricka och täck med en till handduk.
  13. Fyll också på med mer spätzledeg i pressen eller hyveln.
  14. Upprepa proceduren pressa eller hyvla, koka, kyla, rinna av samt lägg på bricka tills spätzledegen är slut.
  15. Hit kan spätzlen förberedas och förvaras övertäckt i kylen.
  16. Vid servering så steker och värmer du upp spätzlen i smör i en eller två pannor. Salta och peppra (nymalen svartpeppar) efter smak.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer