Schnitzel Cordon Bleu

Introduktion och förberedelse

Schnitzel Cordon Bleu är klassiker som lagas av panerad skink- eller fläskschnitzel fylld med ost och skinka.

Här med förslag på tillbehör av skivad ugnsstekt potatis, kokta gröna ärtor, Dijonsenap, hackad persilja, citron samt en enkel sås av balsamvinäger jag rett med lite maizena för lite frisk syrlighet till schnitzeln.

Andra tillbehör som passar är potatismos, potatisstomp, råstekt potatis, klyftpotatis, blomkålsmos eller råstekt blomkål.

Istället för gröna ärtor kan du ha andra kokta grönsaker.

En tomatsallad, salladsfat eller blandad grönsallad är gott med sin syrliga och friska smak till den panerade schnitzeln.

Varianter

  • Istället för skinkschnitzel kan du laga Cordon Bleu med utbankad fläskfilé, kycklingfilé eller kalvfilé.
  • Som ost passar en neutral och mild men lagrad ost. Jag tog Greve men annan mild lagrad ost som Emmentaler och Gruyere passar också .
  • Jag tog rökt skivad påläggskinka men kokt skinka eller rester av julskinka går också fint.

Att dricka till

Till Cordon Bleu passar en lageröl eller IPA. Ett rött fylligt vin går också bra exempelvis fransk Syrah från Rhone eller Shiraz från Australien. Gingerbeer, kombucha eller Clausthaler öl är alkoholfria alternativ.

Schnitzel Cordon Bleu med förslag på tillbehör
Schnitzeln kan du servera med valfria tillbehör. Gott är skivad potatis i ugnen, gröna ärtor, citronklyfta, Dijonsenap, hackad persilja och en enkel sås med balsamvinäger.

4 portioner schnitzel Cordon Bleu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 460 gram skinkschnitzel, 4 skivor, benfri kotlett eller fläskfilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 4 tsk Dijonsenap
  • 40 gram rökt skinka, 4 stora eller små 8 skivor
  • 75 gram ost, 4 skivor lagrad mild ost som Greve
  • 1,5 dl ströbröd eller panko
  • 30 gram smör att steka i
  • 3 msk valfri matolja att steka i
  • BALSAMVINÄGERSÅS: 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk ljus maizenaredning
  • Förslag tillbehör: 4 portioner rostad skivad potatis
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 4 klyftor citron
  • 1 dl Dijonsenap till servering
  • 200 gram kokta gröna ärtor

Tillagning

  1. Förbered och sätt in tillbehör som potatis i ugnen.
  2. Banka ut schnitzlarna till ca 0,5 cm tjocklek. Tips är att använda en köttbank eller lägga köttet mellan på bakplåtspapper och banka ut med en träkavel.
  3. Klicka ut en tsk Dijonsenap på varje bit schnitzel. Bred ut senapen.
  4. Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik. Lägg upp ströbröd samt vispa ihop äggen i en djup tallrik.
  5. Lägg på en skiva ost och fördela skinka på halva delen av schnitzlarna.
  6. Vik ihop schnitzlarna så fyllningen är i mitten.
  7. Vänd schnitzlarna i vetemjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
  8. Smält och värm smör och olja i en stor stekpanna.
  9. Stek schnitzlarna ca 5 minuter på medelvärme på båda sidor. Totalt ca 10 minuter. Ha inte för varmt. De ska bli genomstekta och få fin färg men ej brännas.
  10. Förbered tillbehör som kokta gröna ärtor, citronklyftor och hackad persilja.
  11. Gör balsamvinägersås genom att koka upp balsamvinäger med vatten och röra i ljus maizenaredning till en såsig konsistens. Håll varm.
  12. Lägg upp schnitzlarna på fat eller tallrik och garnera med hackad persilja, citronklyftor samt skeda över lite av balsamvinägersåsen. Servera valfria tillbehör till som stekt skivad potatis, ärtor, extra Dijonsenap och såsen vid sidan.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 832 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.