Kycklingschnitzel med parmesan

Kycklingschnitzel med parmesan samt auberginegratäng och sallad på vita bönor, rucola och pinjenötter.
Med auberinegratäng och sallad med vita bönor blir denna rätt GI-vänlig.
Du kan såklart ha andra tillbehör till parmesankycklingen ex. klyftpotatis, råris eller pasta samt tomatsås.
Det finns skivat kycklingbröst att köpa som är smidigt att använda till denna rätt.

4 portioner kycklingschnitzel med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfiléer, gärna färdigskivad
  • 3 äggvitor
  • 2 dl finrivern parmesan eller grana padano
  • 2 msk olivolja
  • Auberginegratäng: 400 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 mozzarellaost i vatten
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Tillbehör: 3 dl kokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 40 gram blandad grönsallad som babyspenat och rucola
  • 4 msk rostade pinjenötter (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja laga auberginegratängen om du vill ha det till.
  3. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  4. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  5. TOMATSÅS: Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  8. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  9. Riv parmesan fint på en tallrik.
  10. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  11. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  12. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  13. Lägg över dem i en stor gratängform eller fyra små portionsformar så att de täcker botten.
  14. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  15. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  16. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  17. Toppa gratängen med riven parmesan.
  18. Grädda tomat och auberginegratängen eller portionsformarna i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Börja under tiden med kycklingen.
  19. Kycklingschnitzlar: skär varje kycklingfilé i 3-4 skivor på längden. Banka ut dem något med en köttbank eller baksidan på en liten kastrull.
  20. Riv osten på en tallrik.
  21. Vispa ut äggvitor i en djup tallrik.
  22. Värm en stekpanna. Ta fram en ugnsform.
  23. Vänd kycklingskivorna i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  24. Stek 3-4 bitar i taget i stekpannan med lite smör och olja några minuter på varje sida så att de får färg.
  25. Lägg över i ugnsformen efter hand.
  26. När du stekt all kyckling så sätter du in ugnsformen med kycklingen i ugnen i 15 minuter att steka klart (sätt den över gratängen i ugnen).
  27. Salladstillbehör: blanda vita bönor med olivolja, vinäger, sköljd sallad samt rostade pinjenötter.
  28. Servera kycklingschnitzlarna med auberginegratängen samt salladen med vita bönor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer