Kycklingschnitzel med parmesan

Introduktion och förberedelse

Kycklingschnitzel med parmesan samt auberginegratäng och sallad på vita bönor, rucola och pinjenötter.

Med förslagen på tillbehör är rätten tänkt att vara GI-vänlig och ha låg mängd kolhydrater.

Koka gärna egna vita bönor. Tips är att koka ett helt paket dagen innan och spara det som blir över till annat.

Det går också bra att ersätta bönorna med andra bönor som svarta bönor, adzukibönor, linser, kikärtor eller blanda.

Serveringsförslag

Jag serverade schnitzeln med en jättegod tomat- mozzarella- och auberinegratäng samt sallad med vita bönor.

Du kan såklart ha andra tillbehör till parmesankycklingen om du vill - gott är klyftpotatis, råris eller pasta samt tomatsås.

Val av kyckling

Det finns färdigskivat kycklingbröst - kycklingfilé - att köpa som är smidigt att använda till denna rätt.

Köp gärna svensk kyckling - godast tycker jag ekologisk eller majskyckling är.

Schnitzel med kyckling och goda tillbehör på tallrik.
Kycklingen serverade jag med supergod tomat- och auberginegratäng samt hemkokta marinerade vita bönor.

4 portioner kycklingschnitzel med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfiléer, gärna färdigskivad
  • 3 äggvitor
  • 2 dl finrivern parmesan eller grana padano
  • 2 msk olivolja
  • Auberginegratäng: 400 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 mozzarellaost i vatten
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Tillbehör: 3 dl kokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 40 gram blandad grönsallad som babyspenat och rucola
  • 4 msk rostade pinjenötter (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja laga auberginegratängen om du vill ha det till.
  3. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  4. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  5. TOMATSÅS: Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  8. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  9. Riv parmesan fint på en tallrik.
  10. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  11. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  12. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  13. Lägg över dem i en stor gratängform eller fyra små portionsformar så att de täcker botten.
  14. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  15. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  16. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  17. Toppa gratängen med riven parmesan.
  18. Grädda tomat och auberginegratängen eller portionsformarna i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Börja under tiden med kycklingen.
  19. Kycklingschnitzlar: skär varje kycklingfilé i 3-4 skivor på längden. Banka ut dem något med en köttbank eller baksidan på en liten kastrull.
  20. Riv osten på en tallrik.
  21. Vispa ut äggvitor i en djup tallrik.
  22. Värm en stekpanna. Ta fram en ugnsform.
  23. Vänd kycklingskivorna i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  24. Stek 3-4 bitar i taget i stekpannan med lite smör och olja några minuter på varje sida så att de får färg.
  25. Lägg över i ugnsformen efter hand.
  26. När du stekt all kyckling så sätter du in ugnsformen med kycklingen i ugnen i 15 minuter att steka klart (sätt den över gratängen i ugnen).
  27. Salladstillbehör: blanda vita bönor med olivolja, vinäger, sköljd sallad samt rostade pinjenötter.
  28. Servera kycklingschnitzlarna med auberginegratängen samt salladen med vita bönor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.