Fläskschnitzel med rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citronklyfta, broccoli och morot.

Varianter

  • Kan serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör - vanlig är en skiva citron toppad med en msk kapris lindade med en bit sardell. Vidare passar tysk potatissallad till.
  • De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör.
  • Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.
  • Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar vetemjölet.

Vilken skinka passar till schnitzel?

Köp svensk skinka som färdigskivade schnitzlar av fläskkött eller skinka av picnicbog, bog eller en hel bit skinkstek att skiva samt banka ut själv.

Man kan även banka ut tjocka skivor av fläskfilé eller benfri kotlett.

Fläskschnitzel serverad med klyftpotatis och rödvinssås på tallrik
Fläskschnitzel serverad med klyftpotatis och rödvinssås gott med en klyfta citron på samt lite kokta grönsaker som broccoli och morot. Kokta gröna ärtor passar också till.

4 portioner fläskschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskschnitzlar som ex. skivad skinka av skinkinnanlår
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 30 gram smör
  • 0,75 dl matolja som ex. majsolja
  • ENKEL RÖDVINSSÅS: 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 msk smör
  • TILLBEHÖR: 700 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 2 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatis. Skala den om den har fult skal. Skär i klyftor och vänd med en msk olja i en stor ugnsform eller stor stekpanna. Stek i ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. RÖDVINSSÅS: Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Innan servering så vispar du i smöret.Låt småkoka medan schnitzlarna steker.
  4. SCHNITZLAR: Knäck och vispa ihop ägget i en skål.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  6. Häll upp ströbröd på en annan tallrik.
  7. Banka ut schnitzlarna med en köttklubba eller en stor träkavel så tunt du önskar. Tips är att lägga köttet mellan två ark bakplåtspapper.
  8. Värm en stor stekpanna med smör och olja.
  9. Vänd dem i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  10. Lägg i stekpannan och sänk värmen till något över medelvärme. Du vill steka fläskköttet helt genomstekta men ej bränna paneringen så stek på låg värme länge istället för tvärtom. Vänd schnitzlarna efter några minuter.
  11. SERVERING OCH TILLBEHÖR: Skölj och skär broccoli i buketter. Lägg i en kastrull med lite vatten.
  12. Skala och skär morötter i stavar och lägg med broccolin.
  13. Koka grönsakerna mjuka ca 5 minuter.
  14. Skölj och skär citronen i klyftor.
  15. Skär ett snitt en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.
  16. Servera schnitzlarna med klyftpotatisen, rödvinssåsen, grönsakerna samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 450 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-30