Fläskschnitzel med rödvinssås

Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citronklyfta, broccoli och morot.

Schnitzlarna kan också garneras på klassiskt vis med kapris, citron och ansjovis. De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör.

Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.

Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar vetemjölet.

Vilken skinka ska man köpa?

Köp svensk skinka som färdigskivade schnitzlar av fläskkött eller skinka av picnicbog, bog eller en hel bit skinkstek att skiva samt banka ut själv. Man kan även banka ut bitar av fläskfilé eller benfri kotlett.

4 portioner fläskschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskschnitzlar som ex. skivad skinka av skinkinnanlår
  • 4 msk mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 30 gram smör
  • 0,75 dl matolja som ex. majsolja
  • Enkel rödvinssås: 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 msk smör
  • Tillbehör: 700 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 2 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 0,5 citron

Tillagning

  1. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och putsa potatis. Skala den om den har fult skal. Skär i klyftor och vänd med en msk olja i en stor ugnsform eller stor stekpanna. Stek i ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Fortsätt med rödvinssås: koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Innan servering så vispar du i smöret.Låt småkoka medan schnitzlarna steker.
  4. Stek schnitzlarna: knäck och vispa ihop ägget i en skål.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  6. Häll upp ströbröd på en annan tallrik.
  7. Banka ut schnitzlarna med en köttklubba så tunt du önskar.
  8. Värm en stor stekpanna med smör och olja.
  9. Vänd dem i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  10. Lägg i stekpannan och sänk värmen till något över medelvärme. Du vill steka fläskköttet helt genomstekta men ej bränna paneringen så stek på låg värme länge istället för tvärtom. Vänd schnitzlarna efter några minuter.
  11. Skölj och skär broccoli i buketter. Lägg i en kastrull med lite vatten.
  12. Skala och skär morötter i stavar och lägg med broccolin.
  13. Koka grönsakerna mjuka ca 5 minuter.
  14. Skölj och skär citronen i klyftor.
  15. Skär ett snitt en schnitzel och kontrollera så den är genomstekt.
  16. Servera schnitzlarna med klyftpotatisen, rödvinssåsen, grönsakerna samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.