Wienerschnitzel
Introduktion och förberedelse
Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Min variant på tysk wienerschnitzel med förslag på tillbehör.
Tillbehör
- Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
- Potatis i någon form är gott till. Några förslag är kokt potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller som på bilden en kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
- Istället för potatis funkar spätzle, gnocchis eller rostade rotfrukter till.
Val av kött
Köp ca 1 cm tjocka skivor kalvinnanlår. Skinkschnitzel eller fläskschnitzel går också bra. Eller laga med kyckling.
Tillagning
- Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
- Banka ut köttskivorna till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
- Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
- Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
- Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
- Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
- Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
- Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
- Garnera gärna varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera.
- Servera wienerschnitzlarna med gröna ärter och potatis samt garnityr.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal