Wienerschnitzel

Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassiskt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris; kokta gröna ärtor. Jag gillar tysk potatissallad till som på bilden.

Köp ca 1 cm tjocka skivor kalvinnanlår. Skinkschnitzel eller fläskschnitzel går också bra. Eller laga med kyckling.

Tillbehör

4 portioner wienerschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram kalvinnanlår eller skinksnitzlar
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör till stekning
  • 4 msk olja (ex. solrosolja) till stekning
  • Tillbehör: 4 citronskivor
  • 8 sardellfiléer
  • 4 msk kapris
  • 4 dl kokta gröna ärter
  • 4 port kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis

Tillagning

  1. Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
  2. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  3. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  5. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
  7. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  8. Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
  9. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
  10. Garnera gärna varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera.
  11. Servera wienerschnitzlarna med gröna ärter och potatis samt garnityr.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer