Kalkonschnitzel med tomatsås

Introduktion och förberedelse

Kalkonschnitzel med tomatsås, klyftpotatis och kokt broccoli med vinäger. Utbankad kalkonfilé som paneras som vanlig schnitzel med mjöl, ägg och ströbröd och steks i smör och olja.

Istället för klyftpotatis kan du servera med annat valfritt tillbehör som kokt ris, råris, rostade rotfrukter, polenta eller couscous. Istället för kalkon kan du laga med fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé eller kycklingfilé. Vegetarisk blir det med quornfilé istället för kött.

Tomatsås kan göra av färska tomater (på sommaren när det finns goda mogna svenska tomater), eller byta mot ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller caponata (italiensk grönsaksröra).

Det kan vara rätt små schnitzlar av kalkonfilén så räkna då två vardera.

4 portioner kalkonschnitzel med tomatsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kalkonfilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk rapsolja att steka i
  • 4 msk smör att steka i
  • TOMATSÅS: 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk vinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered tillbehör: rosta blandade potatisklyftor i ugnen eller laga annat tillbehör.
  2. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  4. Tillsätt tomaterna.
  5. Tillsätt rosmarin, vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  6. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänka över spisen annars.
  7. Dags att göra schnitzlarna: Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  8. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Lägg upp ströbrödet på en tredje tallrik.
  9. Skär kalkonen i skivor mot köttfibrerna om de ej redan är i skivor. Banka ut kalkonskivorna till schnitzlar om de inte redan är det.
  10. Värm en stekpanna eller två.
  11. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i äggen. Vänd sist i ströbrödet. Stek dem i olja och smör på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns ströbrödet. Låt eftersteka några minuter på låg värme så de är helt genomstekta.
  12. Koka broccoli eller annat tillbehör.
  13. Servera kalkonschnitzlarna med tomatsåsen och tillbehör. Förslagsvis klyftpotatis och kokt broccoli som på bilden.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer