Timjan och rödvinssky

Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt. Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.

6 portioner timjan och rödvinssky

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl rödvin
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl köttfond, kycklingfond eller steksky; eller 2 dl vatten och 1 tärning köttbuljong eller kalvbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör med sockret i cirka 4 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  2. Rör i vetemjöl.
  3. Tillsätt rödvin, timjan och köttbuljong.
  4. Låt koka på medelvärme cirka 15 minuter.
  5. Ta upp timjankvistarna (om du använt det) innan servering.
  6. Smaka av rödvinsskyn med salt och svartpeppar.
  7. Kan serveras som vanlig sås men lite skojigare är en liten kanna eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan en del slås över köttet (naperas) vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat