Timjan och rödvinssky

Introduktion och förberedelse

Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.

Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek.

Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.

6 portioner timjan och rödvinssky

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl rödvin
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 dl köttfond, kycklingfond eller steksky; eller 2 dl vatten och 1 tärning köttbuljong eller kalvbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör med sockret i cirka 4 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  2. Rör i vetemjöl.
  3. Tillsätt rödvin, timjan och köttbuljong.
  4. Låt koka på medelvärme cirka 15 minuter.
  5. Ta upp timjankvistarna (om du använt det) innan servering.
  6. Smaka av rödvinsskyn med salt och svartpeppar.
  7. Kan serveras som vanlig sås men lite skojigare är en liten kanna eller ett shotglas på varje tallrik. Vidare kan en del slås över köttet (naperas) vid servering.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.