Pytt i panna med kyckling

Pytt i panna med kyckling, kokt potatis, morötter, lök och soltorkad tomat. Kycklingpytt serverad med en äppelröra och grönsallad.
Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.
Gott i pytten är också kokta bönor ex. svarta bönor, kokta linser, purjolök, majs, kokt blomkål, kokt broccoli, någon tsk hackad röd chili, något krm curry eller garam masala med mera.
Du kan byta ut potatis mot mer grönsaker (broccoli, blomkål, bönor) för en GI- eller LCHF-anpassad variant.
Här har jag valt att laga pytten på grillad kyckling. Det går också bra att själv steka eller grilla kyckling och sedan tärna kycklingköttet.

2 portioner pytt i panna med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl kokt tärnad potatis, fast sort
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 2 morötter
  • 0,5 grillad kyckling
  • 0,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 65 gram blandad grönsallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatisen mjuk ca 8 minuter. Häll av. Eller tärna kokt kall potatis om du har det.
  2. Skala och tärna morötter. Koka dem mjuka i ca 4 minuter. Häll av.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Plocka kycklingköttet från benen och tärna det.
  5. Fräs och bryn potatis, morötter, lök, kyckling samt soltorkad tomat i omgångar och lägg över i en gryta som du har stående bredvid på låg värme.
  6. Smaka av kycklingpytten med salt och peppar innan servering med grönsallad och ev. tillbehör som förslagsvis äppelröra eller rödbetor och stekt ägg.
  7. Äppelröra: skölj, dela och kärna ur äpplena. Skär i tärningar och blanda med matyoghurt och senap i en skål.
  8. Skölj och strimla en bit purjolök. Fräs den mjuk någon minut i olivolja och låt svalna. Blanda i med äpplena.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer