Pyttipanna med kassler

Introduktion och förberedelse

Pyttipanna med kassler, potatis och rotsaker. Kasslerpytt är gott med stekt ägg och rödbetor. Vidare kan man ha stark senap eller saltgurka till samt en grönsallad.

Istället för gul lök kan du ta purjolök. Om man vill kan man ha bara potatis i pytten.

Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt grönsallad och tomater är också gott till. Stek ett eller två ägg till varje portion.

Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås eller grädde och smaksättas med stark fransk dijon-senap och/eller soja. Enklast är att tillsätt någon dl grädde eller sojagrädde samt ev någon msk creme fraiche och kokar upp och rör ihop samt smaka av med lite soja och dijon-senap.

Förenklingar och tips:

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor (som har mycket socker) byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

2 portioner pyttipanna med kassler

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram kassler
  • 1 gul lök
  • 200 gram potatis, fast sort
  • 100 gram morot
  • 100 gram kålrot
  • 50 gram rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 2 msk hackad persilja att garnera med
  • Tillbehör: 4 stekta ägg
  • 2 dl inlagda rödbetor

Tillagning

  1. Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
  2. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
  3. Låt rinna av i durkslag.
  4. Hacka under tiden lök och tärna kassler.
  5. Fräs lök och kassler några minuter i hälften av smöret och oljan.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan. Stek ägg om du vill ha det till.
  8. Blanda ner kassler och lök-blandningen. Smaka av pytten med svartpeppar.
  9. Servera pytten garnerad med hackad persilja, stekt ägg och rödbetor.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02