Vegopytt

En pyttipanna utan kött. Vegopytt med kokt potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat. Här serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg.

Vegetarisk varianter kan du laga med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.

Vill du ha en annan snabb och enkel sås till vegopytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till.

Dijonsenap, Worcestershiresås (ej vegetariskt) samt grönsallad och tomater är också gott till. Stek ett eller två ägg till varje portion om du vill ha det till.

Förenklingar och tips:

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv. Vidare funkar andra frysta grönsaksblandningar. Ex. gröna ärtor, gröna sojabönor eller mix-påsar.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor (som har mycket socker) byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine. Kokt broccoli funkar med.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon; curry; garam masala; spiskummin med mera

2 portioner vegopytt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl kokt tärnad potatis, fast sort
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja eller 3 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 quornfiléer
  • 0,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 65 gram grönsallad
  • Äppelröra: 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatisen mjuk ca 8 minuter. Häll av. Eller tärna kokt kall potatis.
  2. Skala och tärna morötter. Koka dem mjuka i ca 4 minuter. Häll av.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Tärna quornfiléerna.
  5. Fräs och bryn potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat i omgångar och lägg över i en gryta som du har stående bredvid på låg värme.
  6. Smaka av vegopytten med salt och peppar innan servering med grönsallad och ev. tillbehör som förslagsvis äppelröra eller rödbetor och stekt ägg.
  7. Äppelröra: skölj, dela och kärna ur äpplena. Skär i tärningar och blanda med matyoghurt och senap i en skål.
  8. Skölj och strimla en bit purjolök. Fräs den mjuk någon minut i olivolja och låt svalna. Blanda i med äpplena.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer