Pyttipanna med oxfile

Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna. Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.

4 portioner pyttipanna med oxfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé; eller restkött av filé som redan är stekt
  • 1,5 gula lökar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
  2. Lägg i ett durkslag och skölj av dem. Torka dem med lite papper.
  3. Värm en stor stekpanna med 2 msk smör eller olja.
  4. Stek potatistärningarna på medelvärme tills de är mjuka ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
  5. Skala och hacka under tiden löken fint.
  6. Stek den i en annan stekpanna på medelvärme i ca 7 minuter i 1 msk smör eller olja. Löken ska vara mjuk men ej brynt. Vänd runt då och då. Lägg upp på en tallrik.
  7. Tärna under tiden köttet i cm stora bitar.
  8. Bryn köttet i någon msk smör eller olja i samma panna som du stekt löken i.
  9. Smaka på potatistärningarna så att de är mjuka.
  10. Blanda potatis, lök, kött och soja i den största pannan eller en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  11. Stek ägg i lite smör eller olja i en stekpanna om du vill ha det till.
  12. Servera den oxfilépytten med önskade tillbehör.
Pyttipanna med oxfilé, potatis och lök samt stekta ägg, crème fraiche och en grönsallad.
Pyttipanna med oxfilé, potatis och lök samt stekta ägg, crème fraiche och en grönsallad.

Serveringsförslag

Oxfilépytten kan serveras med ett eller två stekta ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor. Vidare kan man ha Dijonsenap, Worcestershiresås och kokta grönsaker till.

Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till.

En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.

Val av oxfilé

Vanligt är att laga pytt på överblivet stekt eller tillagat kött som oxfilé. Vanligt är också att använda de delar som kallas svans och huvud på oxfilén. Den fina mittendelen på oxfilén serverar man helstekt eller i fina bitar portionsvis.

Då kan man tärna dessa delar - huvud och svans - på oxfilén och ha till finare lunch eller middagsrätter som denna oxfilépytt. Andra klassiska rätter som passar att laga är Biff Rydberg, Biff Greta, banka ut till lövbiff eller mala till halstrad råbiff.

Stuvad oxfilépytt

Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning samt smaksätter med en halv tsk kineisk soja eller någon msk ljus japans soja till pytten på slutet och kokar upp får du en god gräddstuvad oxfilépytt.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med lite hackad vitlök och/eller hackade örter som dragon.
  • Tillsätt 300 gram tärnad färsk svamp som champinjoner, kantareller, karljohan eller annan matsvamp. Fräs först i en torr panna så svampen tappar vätska och blanda sedan i pytten på slutet.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-19