Pyttipanna med oxfile

Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna. Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.

Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor. Vidare kan man ha Dijonsenap och kokta grönsaker till. Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till. En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.

Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning till pytten på slutet och kokar upp får du gräddstuvad oxfilépytt.

4 portioner pyttipanna med oxfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé; eller restkött av filé som redan är stekt
  • 1,5 gula lökar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
  2. Lägg i ett durkslag och skölj av dem. Torka dem med lite papper.
  3. Värm en stor stekpanna med 2 msk smör eller olja.
  4. Stek potatistärningarna på medelvärme tills de är mjuka ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
  5. Skala och hacka under tiden löken fint.
  6. Stek den i en annan stekpanna på medelvärme i ca 7 minuter i 1 msk smör eller olja. Löken ska vara mjuk men ej brynt. Vänd runt då och då. Lägg upp på en tallrik.
  7. Tärna under tiden köttet i cm stora bitar.
  8. Bryn köttet i någon msk smör eller olja i samma panna som du stekt löken i.
  9. Smaka på potatistärningarna så att de är mjuka.
  10. Blanda potatis, lök, kött och soja i den största pannan eller en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  11. Stek ägg i lite smör eller olja i en stekpanna om du vill ha det till.
  12. Servera den oxfilépytten med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer