Nasi Goreng

Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris. En slags Asiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå (ta då ett ägg per portion) men också strimlas och blandas i riset.

Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, lök och grönsaker som strimlad kål. Också i Indonesien tager man vad man haver - några andar grönsaker som passar i Nasi Goreng är morot i stavar, strimlad purjolök eller salladslök, minimajs, groddar, paprika, zucchini, blomkål, broccoli, wokgrönsaker osv. Här med söt indonesisk soja Ketchap manis som finns på asiatiska hyllan. Kan bytas mot ostronsås eller annan mörk soja samt lite socker. 

Tillbehör:

Gott till är en ljus salt soja eller Maggi-sås, extra söt chilisås samt ketchap manis i skålar om man vill smaksätta sin pytt mer. Vill du ha en kall sås till Nasi Goreng så passar det att blanda lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.

4 portioner Nasi Goreng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter kokt ris eller koka fyra portioner ris, välj gärna asiatiskt jasminris men vilket ris som helst funkar
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök
  • 4 dl strimlad vitkål
  • 3 dl frysta ärtor
  • 200 g fläskkött typ kokt skinka eller vad du har
  • 200 gram kycklingkött
  • 200 gram rensade räkor
  • 1 tsk het chilisås Sriracha
  • 1 tsk vanlig curry
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl ketchap manis
  • 1/2 dl ljus soja eller typ Maggi sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 dl vatten
  • 2-4 ägg
  • 1/2 tärning kycklingbuljong
  • 4 msk sweet chili sås

Tillagning

  1. Koka riset om det inte redan är kokt. Förbered ingredienser på en bricka: Skala och hacka löken i grova bitar. Hacka vitlöken eller pressa den. Skölj och strimla kålen. Lägg upp ärtor och räkor. Strimla skinka eller fläskkött. Strimla eller tärna kycklingen. Lös upp buljongtärningen i hett vatten.
  2. Fräs curry samt chili i någon msk olja. Tillsätt löken samt finhackad vitlök och fräs under omrörning ca en halv minut. Använd en wok eller stekpanna och lägg över i en större wok, gryta eller kastrull efter hand.
  3. Fräs kålen och ärtorna någon minut. Lägg över med löken.
  4. Fräs kyckling och skinka eller fläskkött någon minut så det får färg och blir genomstekt. Lägg över med resten.
  5. Fräs räkorna hastigt och vänd i dem.
  6. Fräs riset under omrörning och tillsätt 2 dl vatten med buljongtärningen och låt bli varmt. Lägg över med resten eller blanda allt i samma stora wok eller panna du stekt i.
  7. Dags att sätta smak: Vänd i söt soja ketchap manis, ljus salt soja samt sweet chilisås. Vidare kan du ta i mer sesamolja och het chilisås sriracha efter smak. Håll varmt.
  8. Rör ihop äggen och stek dem samt hacka upp och blanda med pytten på slutet. Man kan också steka hela ägg och servera på pytten.
  9. Blanda ev. ihop kall sås om du önskar ha den till Nasi Goreng. Nasi Goreng är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer