Nasi Goreng

Introduktion och förberedelse

Nasi Goreng är en rispytt från Indonesien. En perfekt resträtt att laga på kallt ris. En slags Asiens motsvarighet till pyttipanna.

Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili.

Varianter

  • Ägget kan läggas ovanpå (ta då ett ägg per portion) men också strimlas och blandas i riset.
  • Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, kyckling, räkor, lök och grönsaker som strimlad kål.
  • Också i Indonesien tager man vad man haver - några andar grönsaker som passar i Nasi Goreng är morot i stavar, strimlad purjolök eller salladslök, minimajs, groddar, paprika, zucchini, blomkål, broccoli, wokgrönsaker osv.
  • Här med söt indonesisk soja Ketchap manis som finns på asiatiska hyllan. Kan bytas mot ostronsås eller annan mörk soja samt lite socker.

Tillbehör

Gott till är en ljus salt soja eller Maggi-sås, extra söt chilisås samt ketchap manis i skålar om man vill smaksätta sin pytt mer.

Vill du ha en kall sås till Nasi Goreng så passar det att blanda lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor gott.

4 portioner Nasi Goreng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter kokt ris eller koka fyra portioner ris, välj gärna asiatiskt jasminris men vilket ris som helst funkar
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök
  • 4 dl strimlad vitkål
  • 3 dl frysta ärtor
  • 200 gram fläskkött typ kokt skinka eller vad du har
  • 200 gram kycklingkött
  • 200 gram rensade räkor
  • 1 tsk het chilisås Sriracha eller 1/2 hackad färsk röd chili eller valfri chili
  • 1 tsk vanlig curry
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl ketchap manis
  • 1/2 dl ljus soja eller typ Maggi sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 dl vatten
  • 2-4 ägg
  • 1/2 tärning kycklingbuljong
  • 4 msk sweet chili sås

Tillagning

  1. Koka riset om det inte redan är kokt. Förbered ingredienser på en bricka: Skala och hacka löken i grova bitar. Hacka vitlöken eller pressa den. Skölj och strimla kålen. Lägg upp ärtor och räkor. Strimla skinka eller fläskkött. Strimla eller tärna kycklingen. Lös upp buljongtärningen i hett vatten.
  2. Fräs curry samt chilisås sriracha eller färsk chili i någon msk olja. Tillsätt löken samt finhackad vitlök och fräs under omrörning ca en halv minut. Använd en wok eller stekpanna och lägg över i en större wok, gryta eller kastrull efter hand.
  3. Fräs kålen och ärtorna någon minut. Lägg över med löken.
  4. Fräs kyckling och skinka eller fläskkött någon minut så det får färg och blir genomstekt. Lägg över med resten.
  5. Fräs räkorna hastigt och vänd i dem.
  6. Fräs riset under omrörning och tillsätt 2 dl vatten med buljongtärningen och låt bli varmt. Lägg över med resten eller blanda allt i samma stora wok eller panna du stekt i.
  7. Dags att sätta smak: Vänd i söt soja ketchap manis, ljus salt soja samt sweet chilisås. Vidare kan du ta i mer sesamolja och het chilisås sriracha efter smak. Håll varmt.
  8. Rör ihop äggen och stek dem samt hacka upp och blanda med pytten på slutet. Man kan också steka hela ägg och servera på pytten.
  9. Blanda ev. ihop kall sås om du önskar ha den till Nasi Goreng. Nasi Goreng är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.7 (81 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-13