Recept på olika pyttipanna av olika slag.
Grunden i pytt är råstekt eller kokt tärnad potatis, hackad lök och sedan något kött eller quorn eller vegetariskt alternativ. Man kan också laga pytt med ris - några varianter är Nasi Goreng, Jambalaya och Paella.
Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina recept på pyttipanna.
Svensk vanlig pytt med potatis serveras ofta med inlagda rödbetor, saltgurka, Dijonsenap, kokta grönsaker, worchestersås samt stekt ägg och hackad persilja.
I alla kulturer har de sina egna resträtter. I Sverige kallas det pyttipanna. Från Asien kommer Nasi Goreng. Nordamerika har sin Jambalaya och Spanien sin Paella. Lite av varje blir något till alla. En större middag eller buffé kanske. Ett annat tips är att ha ägg till - antigen stekta som tillbehör eller i rätten.
Kylskåpet har bara funnits i runt sextio år. Förr var det ännu viktigare att laga upp de rester man hade. Annars blev de dåliga direkt. Man gick efter devisen från Kajsa Warg "man tager vad man haver" och så blev det en pytt av allt man plockat ihop. Ett råd som funkar ännu om du vill få loss lite plats i kylen och skafferiet.
Klassisk Pyttipanna
Vår mest kända resträtt är såklart pyttipanna. Baserad på den tidigare vanligare stapelvaran kokt potatis samt smaksatt med lök och pimpad med någon rest av kött som stek, korv eller liknande. Numer är pasta och ris vanliga. Dessa kan bli pytt med pasta eller pytter med ris på samma vis som vanlig potatispytt. Lägg till lite fräst tärnad paprika, tärnad morot och hackad bladpersilja så har du en jättegod rätt hur enkelt som helst.
Till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken. Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Servera med inlagda rödbetor och stekt ägg. Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja. Klassiska tillbehör är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka.
Jambalaya
Med Jambalaya menas kreolskt kryddat ris. Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter. Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk.
Ta en titt på en Jambalaya. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker.
Liksom Paellan så lämpar sig Jambalayan till huvudrollen på en buffé. Till statister föreslår jag grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd. Och kom ihåg - man tager vad man haver, så recepten behöver inte följas till punkt och pricka.
Paella
Paella är vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk och crabsticks är gott i.
EnEn stor buffé blir Paellan med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Nasi Goreng
Nasi Goreng är Indonesiens motsvarighet till pyttipanna. Istället för potatis används ris smaksatt med curry och chili. Ägget kan läggas ovanpå men också strimlas och blandas i riset.
Ofta innehåller en Nasi Goreng fläskkött, räkor, morot, purjolök och andra grönsaker. Också i Indonesien "tager man vad man haver". En god sås till Nasi Goreng är lika delar majonnäs och creme fraiche smaksatt med curry, vitlök och kokosflingor.
Vegopytt
En vegopytt är en pytt utan kött. Här med kokt potatis, morötter, lök, quorn och soltorkad tomat serverad med en äppelröra och grönsallad. Alternativ är också klassiska tillbehör som rödbetor, saltgurka, dijonsenap och stekt ägg (dock ej till veganer).