Vickning

Recept och tips på mat som passar till vickning. Med vickning menas mat som serveras mot slutet på en fest - efterfesten. Detta gäller stora fester som bröllop, födelsdagar, kräftskiva, Nyårsfest osv.

Vickning serveras då gästerna börja bli hungriga igen fram mot natten. Då gör du succé med något enkelt men matigt som pyttipanna, Janssons, köttbullar, revbensspjäll, prinskorv, korv med bröd, köttbuljong consomme (eller grönsaksbuljong) med piroger, paj, pizzabullar, pizza-slicar från långpanna osv.

Som vanligt så kan man göra det enkelt för sig och exempelvis köpa någon färdig mat som bara är att värma - eller så förbereder och lagar du det själv i god tid. Några vanliga rätter på vickning är:

  • värm färdig pyttipanna i ugnen och servera med stekta ägg, rödbetor och saltgurka;
  • eller köpa korv med bröd (värm i en stor kastrull) samt servera med rostad lök, räksallad;
  • sill, ost och smör med knäckebröd och nubbe;
  • eller göra en Jansson och ha köpta köttbullar samt prinskorv till och så vidare eller så lagar man egen mat i god tid och värmer till serveringen.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages