Pyttipanna med ost

Introduktion och förberedelse

En variant på pytt med osttärningar, kött, potatis, palsternacka, morot och lök serverad med crème fraiche och senap. God att laga på rester från stek av nöt eller vilt som älg. Kan också serveras som vanlig pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Vidare är saltgurka gott till. Dijonsenap, Worcestershiresås samt grönsallad och tomater är också gott till. Stek ett eller två ägg till varje portion.

Förenklingar och tips:

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

2 portioner pyttipanna med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram köttrester från stek, färsk biff eller annat mört kött
  • 250 gram tärnad rå fast potatis
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör och 2 msk olivolja till stekning
  • 50 gram smakrik hårdost ex. Västerbotten
  • 1 krm torkad timjan eller blad från någon kvist färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala palsternacka, potatis och morot. Tärna till ca 1x1 cm. Skölj i ett durkslag och torka torrt med lite hushållspapper.
  2. Stek rotfrukterna på medelvärme i 1 msk smör och olja i ca 15 - 20 minuter tills det blir mjukt. Vänd runt någon gång.
  3. Skala löken och hacka grovt. Stek löken mjuk i 1 msk smör och olja.
  4. Tärna osten i 1x1 cm tärningar.
  5. Tärna köttet i 1x1 cm storlek.
  6. Lägg upp löken vid sidan på ex. en tallrik.
  7. Bryn köttet i samma stekpanna som löken.
  8. Blanda allt i en stor panna och tillsätt tärnad ost. Låt osten smälta något och vänd runt.
  9. Strö över timjan och smaka av pytten med salt och peppar.
  10. Servera med en klick crème fraiche och fransk senap eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02