Pyttipanna med ost

En variant på pytt med osttärningar, kött, potatis, palsternacka, morot och lök serverad med crème fraiche och senap.
God att laga på rester från stek av nöt eller vilt som älg.
Kan också serveras som vanlig pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Vidare är saltgurka gott till.

2 portioner pyttipanna med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram köttrester från stek, färsk biff eller annat mört kött
  • 250 gram tärnad rå fast potatis
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör och 2 msk olivolja till stekning
  • 50 gram smakrik hårdost ex. Västerbotten
  • 1 krm torkad timjan eller blad från någon kvist färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala palsternacka, potatis och morot. Tärna till ca 1x1 cm. Skölj i ett durkslag och torka torrt med lite hushållspapper.
  2. Stek rotfrukterna på medelvärme i 1 msk smör och olja i ca 15 - 20 minuter tills det blir mjukt. Vänd runt någon gång.
  3. Skala löken och hacka grovt. Stek löken mjuk i 1 msk smör och olja.
  4. Tärna osten i 1x1 cm tärningar.
  5. Tärna köttet i 1x1 cm storlek.
  6. Lägg upp löken vid sidan på ex. en tallrik.
  7. Bryn köttet i samma stekpanna som löken.
  8. Blanda allt i en stor panna och tillsätt tärnad ost. Låt osten smälta något och vänd runt.
  9. Strö över timjan och smaka av pytten med salt och peppar.
  10. Servera med en klick crème fraiche och fransk senap eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer