Nässelpannkakor med löjrom, rökt lax och räkor

Introduktion och förberedelse

Nässelpannkakor serverade som förrätt eller smårätt toppade med löjrom, rökt lax, räkor, crème fraiche, rädisor, rödlök och dill.

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt, smårätt eller lätt lunch till sommarfesten, midsommar, smörgåsbord eller liknande.
  • Smeten kan också användas till plättar, crêpes eller liknande galettes - franska matpannkakor.

Portionsberäkning

Till förrätt har jag räknat en pannkaka per portion och som lätt lunch två pannkakor.

Varianter

Nässlorna kan ersättas med spenat - fryst tinad och urkramad spenat eller ta färsk spenat och förväll på samma vis som nässlorna.

Tips

Du kan dubbla smeten och steka fler pannkakor på en gång. Frys in de som blir över. Passar även att servera som vanliga pannkakor med sylt och grädde osv.

Plockar du mycket nässlor så kan du läsa mer om hur du förväller och tar hand om dem.

Att dricka till

  • En kall lageröl eller torr cider eller motsvarande alkoholfritt passar utmärkt till.
  • Även snaps funkar om rätten serveras till midsommar eller liknande.
  • Som vin passar ett vitt kylt mousserande vin som Champagne eller Cava; eller ett vitt vin med ekfatslagring som en Chardonnay från Australien, Vinho Verde, Chenin Blanc eller Riesling.

Nässelpannkakorna som förrätt med lyxiga toppings: handpillade räkor, rökt lax, löjrom samt crème fraiche, rödlök, dill och gräslök.
Nässelpannkakorna som förrätt med lyxiga toppings: handpillade räkor, rökt lax, löjrom samt crème fraiche, rödlök, dill och gräslök.

6 portioner till förrätt, 3 till huvudrätt

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 40 gram nässlor, späda färska blad; eller 1,75 dl förvällda hackade nässlor
  • 2 ägg M/L
  • 4 dl mjölk 3%
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1/2 msk smält smör
  • 2 msk smör att steka i
  • TOPPING: 6 skivor rökt lax
  • 30-48 stora räkor, handskalade
  • 80 gram löjrom, helst Kalixlöjrom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 rödlök
  • 10 gram dill
  • 10 gram gräslök

Tillagning

  1. TOPPING: Förbered det du vill ha på och ställ i skålar i kylen. Tina löjrom. Tina och skala räkor. Skala och finhacka rödlök. Skölj och strimla gräslök. Skölj och plocka dill till små kvistar.
  2. Plocka nässlor - helst späda blad. Använd handskar. Skölj väl i kallt vatten.
  3. Koka upp en kastrull med 2 liter vatten. Koka nässlorna i 1 minut. Lägg över i en stor bunke med kallt vatten - gärna med is i. Häll av i durkslag och krama ur så mycket vätska du kan.
  4. Hacka nässlorna fint.
  5. SMET: Vispa ihop äggen i en stor bunke.
  6. Tillsätt mjölk, salt och vetemjöl. Rör ut klumpar.
  7. Tillsätt hackade nässlor. Rör runt så det blandas väl.
  8. Smält smör i en kastrull och rör i det.
  9. Låt smeten stå i kylen i 20 minuter.
  10. Värm en non-stick stekpanna och lägg i en liten klick smör.
  11. Stek pannkakor av ca 0,75 dl smet i taget. Vicka på pannan så smeten rinner ut till en pannkaka på ca 17 cm diameter. Smöra lite mellan pannkakorna.
  12. Lägg över på en tallrik efterhand och lägg en annan tallrik över så de håller sig varma.
  13. SERVERING: Lägg upp pannkakor på tallrikar lämpade till förrätter.
  14. Toppa varje pannkaka med en ihoprullad skiva rökt lax; 1 msk crème fraiche och 5-8 räkor Fördela ut löjromen så att alla får lika mycket. Fördela och strö över hackad rödlök, dill och gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-02

Tillbehör och liknande recept: