Crêpes med räkor
Crêpes med räkor är en slags tunna pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost.
Tillagning
- Crêpes: Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
- Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
- Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan. Det går såklart bra att steka direkt också.
- Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
- Tillsätt en tsk smör i pannan.
- Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
- Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät. Koka stuvningen i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
- Skala räkor om du köpt räkor med skal.
- Skölj och hacka dill.
- Tillsätt räkor (spara ev. några att garnera med), dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
- Fyll varje pannkaka med några msk räkfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
- Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
- Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
- Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
- Ta ut och servera räkcrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
Serveringsförslag
- Räkcrêpesen kan garneras till fest med lite handskalade räkor. Hackad dill eller dillkvistar och citronklyfta passar också.
- Gott till är en grönsallad och/eller en tomatsallad.
- Ska du servera crêpes till förrätt så räcker en stor crêpe per portion. Servera med lite grönsallad vid sidan. Då räcker nedan recept till till 8 förrätter.
Varianter
- Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.
- Crêpes kan också fyllas med annan stuvning som stuvad krabba, hummer eller champinjoner.
- Om man vill kan man ha 1-2 krm socker i crêpessmeten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal