Crepes med räkor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Crêpes med räkor. Räkcrêpes eller pannkakor fyllda med räkstuvning som gratinerats med lite ost. Gott till är att garnera med lite handskalade räkor samt servera med en grönsallad och ev. en tomatsallad.

Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.

Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.

De kan också fyllas med annan stuvning som stuvad krabba, hummer eller champinjoner.

4 portioner crepes med räkor, minst 8 st

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 50 gram smör eller flytande margarin att steka i
  • Räkstuvning: 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Crêpes: blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
  8. Räkstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  9. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät. Koka stuvningen i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
  10. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  11. Skölj och hacka dill.
  12. Tillsätt räkor (spara ev. några att garnera med), dill och smaka av räkstuvningen med salt och peppar.
  13. Fyll varje pannkaka med några msk räkfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
  14. Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
  15. Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
  16. Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
  17. Ta ut och servera räkcrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.