Räkor

Recept med räkor som huvudingrediens eller viktig del av receptet. Skagenröra, räkcocktail, räksallad, räksoppa och räkspett är några goda rätter med räkor.

Här är WWF fiskguide - svenska västkusträkor i skrivande stund ok. Undvik jätteräkor och tigerräkor - man kan dock hitta miljömärkta ASC jätteräkor.

WWF rekommenderar köp av fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC och KRAV.

Godast blir att laga med räkor med skal. Räkor med skal finns i olika storlekar - finast och lättast att skala är L, XL och XXL (men dyrast). M funkar annars fint. Räkna att minst hälften av vikten försvinner i skal - och mer på de mindre räkorna.

Skalade räkor i lag är andra valet. Och sist tinade frysta räkor. Använder du färdigskalade räkor så krama gärna ur vätskan i ett durkslag innan du har dem i fyllning, röror och liknande.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages